SEB:s kontor öppnar upp mot staden

Nästa år lämnar SEB den stora halvmåneformade byggnaden i Rissne för tre stilrena hus i myllrande Arenastaden. Alessandro Ripellino ritade båda kontoren – med 25 års mellanrum.

För 25 år sedan invigdes Bankhus 90, det vita huset precis vid en tungt trafikerad korsning i Rissne. Då såg företags krav på arkitektur ut på ett annat sätt än i dag. På 90-talet skulle kontoret vara en anläggning som hade allt, och det skulle vara lätt att ta bilen till jobbet.

I dag är medarbetarnas trivsel mer i fokus och miljön kring kontoret har blivit viktigare; det ses som en konkurrensfördel att människor kan mötas både på kontoret och utanför. Bankerna rymmer dessutom inte längre stora pengavalv eller säkerhetskrävande datorhallar, vilket gör att de kan bli mer publika.

- Vår utgångspunkt var att det nya kontoret inte fick bli en koloss. Det ska synka med staden och det ska finnas bra mötesplatser för människor i och runt husen. Dessutom ville vi att det skulle gå lätt att förändra kontoret och till exempel flytta avdelningar, säger Alessandro Ripellino, ansvarig arkitekt för projektet.

Luftigt och öppet

SEB:s nya kontor för 4 500 medarbetare är tre sammanhängande hus precis väster om Mall of Scandinavia i Arenastaden. Den vita fasaden består av mycket glas och har ett diskret grafiskt ”trekantsmönster” som varierar mellan husen. Karaktäristiskt för byggnaderna är också de diagonala linjerna. I bottenvåningarna finns personalrestauranger och här ska även ett bankkontor öppna.

- Vi har velat skapa en känsla av aktiva stadskvarter och har låtit stadens gränder korsa byggnaden på flera ställen. På så sätt får vi ett bra flöde och en puls precis som i en stad, säger Alessandro.

Invändigt är miljön luftig, med vita väggar och träinslag i paneler, trappräcken och bord. Här finns förutom restauranger även caféer, ett orangeri, tre ljusgårdar med stora takfönster och en hörsal som ligger mitt i den största byggnaden. När medarbetare vill ta en paus kan de besöka den nästan fotbollsplansstora takparken på våning sju. Här kan man också förflytta sig mellan husen.

- I det nya kontoret ser man varandra, till exempel kan medarbetarna mötas i den öppna trappan, eller i läktarna kring atrierna som för tankarna till en teater. Rissnekontoret följde en linjär process, här har principen varit ”nära och tätt”, säger Alessandro.

Hälsoaspekten har varit viktig för SEB som vill att många medarbetare ska cykla till jobbet. I källaren finns parkering för 1 150 cyklar, omklädningsrum och en cykellounge där man kan ta igen sig efter turen. Här finns också en fullstor gymnastiksal.

Nyheter