Grand Central Sundbyberg tar form

Fabege tar Sundbybergs gamla Åhlénshus in i 2010-talet. Nästa år ryms här ljusa kontor, butiker och restauranger i ett extremt pendlarvänligt läge.

Grand Central Sundbyberg, som fastigheten kallas, genomgår just nu en radikal förvandling. Det enda som blir kvar av det gamla 60-talshuset är skalet. Fyra extra våningar byggs på och en ny fasad skapas. 2018 flyttar en kontorshyresgäst in på de nedre våningsplanen, men de fyra översta våningarna på totalt 12 000 kvadratmeter är fortfarande lediga.

- Det är jätteroligt att vi får förtäta staden genom att lägga till de extra våningsplanen, säger Sofia Sköld, uthyrare på Fabege. Lokalerna är öppna och rationellt planerade. Via stora fönster och flera ljusgårdar kommer mycket dagsljus in så det går lätt att möblera effektivt. Från takterrassen kommer man att kunna blicka ut över hela Sundbyberg.

Småstadskänsla, men med puls

Sundbyberg präglas fortfarande av en småstadskänsla, även om många stora företag, trendiga restauranger och boutiquehotell valt att flyttat hit. Näst efter centralen har orten Stockholms bästa pendlarläge med närhet till all tänkbar kollektivtrafik. I juli öppnar Citybanan vilket gör att tågen får ännu fler avgångar.

- Entrén till pendeltåg, tunnelbana och fjärrtåg ligger direkt i Grand Central Sundbyberg och tvärbanan bara 100 meter bort. Dessutom finns cykelvägar lättåtkomliga. Du behöver alltså inte ha någon bil om du jobbar här, säger Sofia.

Lätt att attrahera personal

På sikt, närmare bestämt runt år 2025, ska tågspåren i Sundbyberg vara nedgrävda. Då ska även ett torg skapas vid den inglasade entrén till fastigheten.

- Sundbyberg är en expansiv kommun där utveckling och företagande står i fokus, säger Sofia. Här är det liv och rörelse under dygnets alla timmar. Det finns många butiker både längs Sturegatan och i Signalfabriken vilket underlättar om man vill uträtta ärenden i anslutning till jobbet. Det blir inte svårt att attrahera, och behålla, personal om man som företag väljer att flytta hit.

Om Sundbyberg

  • Sveriges mest tätbefolkade och snabbväxande kommun.
  • Företag och myndigheter som Swedbank, Coop, Unilever och Migrationsverket har valt att etablera sig här.
  • I Sundbybergs centrum och intilliggande Solna Business Park finns fler än 30 000 kontorsplatser.
  • Sveriges mest restaurangtäta kommun.

Nyheter