Vi inom Fabege arbetar systematiskt med att upprätthålla ett gott brandskydd i våra fastigheter. Då vi inte ansvarar för brandskyddet i era lokaler är det viktigt att vi samarbetar och har en dialog med er för att få ett brandskydd som minskar risken för en brand och för brandspridning vid en eventuell brand.
För att säkerställa att ni kan utrymma säkert vid en brand, samt att en brand inte ska starta på grund av oaktsamhet, har både ni som nyttjanderättshavare (hyresgäst) och vi som fastighetsägare ansvar för att arbeta med systematiskt brandskyddsarbete.
Det står också inskrivet i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor att den som äger en byggnad och den som bedriver verksamhet, har ansvaret för brandskyddet. Det innebär att det ska finnas utrustning för släckning av brand (handbrandsläckare) och för livräddning vid brand (utrymningsvägar) och att i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand, (till exempel täta genomföringar i brandcellsgräns).
Ni som hyresgäster ska kontrollera skyddet i era egna lokaler, och vi som fastighetsägare kontrollerar brandskyddet i alla övriga utrymmen (trapphus, hissar, garage mm). I hyresavtalet bilaga 1 Särskilda bestämmelser, finns information om vem som har ansvar för vad i lokalen gällande brandskydd.
Principen för att förhindra brand- och rökspridning i en byggnad är med hjälp av den tekniska indelningen av brandceller och i vissa byggnader även sprinkler. Varje verksamhet är en egen brandcell och avskild från tex trapphus och kringliggande verksamheter. I vissa fall är även verksamheten indelad i fler brandceller. Kontakta Fabege om ni är osäkra.
Att en verksamhet är indelad i egen brandcell innebär att branden inte ska spridas utanför denna inom 60 minuter. Uppstår en brand- eller rökutveckling någon annanstans i byggnaden än den egna lokalen, finns alltså ingen anledning att utrymma den egna verksamheten i ett första skede.
Ni som hyresgäst ansvarar för att hålla samtliga utgångar fria och fungerande, dvs ej låsta med nyckel samt kontrollera att eventuella nödutrymningsskyltar finns på plats och i de fall de finns, att de lyser.
Hyresvärden ansvarar för allt utanför dörren dvs att nödutrymningsvägen utanför er lokal fungerar hela vägen ut till de fria enligt gällande krav.
Har ni funderingar får ni gärna höra av er till oss. Antingen till er kontaktperson på Fabege eller till Brand- och risksamordnare Ulrika Roseen.