Populära sökningar

Myndighets- och försäkringskrav

I en byggnad finns både myndighetskrav och försäkringskrav. Myndighetskraven ställs vid byggnation/ombyggnation av lokalerna. Beroende av när lokalerna färdigställdes finns olika versioner av byggreglerna och därmed är det olika krav för brandskyddet. Det finns även krav i Arbetsmiljöverkets författningssamlingar.

Ansvaret för att brandskyddet enligt gällande lagstiftning vilar på fastighetsägare och/eller nyttjanderättshavaren (hyresgästen).

Nedan följer en kort sammanfattning av viktiga myndighetskrav ur brandskyddsperspektiv, som är tillämpliga på de flesta byggnader och verksamheter.

Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) anger Fastighetsägarens/nyttjanderättshavarens ansvar ur brandsynpunkt:

2 § Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar ska i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Exempel på myndighets- och försäkringskrav >

Regelverk

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram föreskrifter MSBFS (tidigare SRVFS och SÄIFS) till bland annat Lag om skydd mot olyckor.

  • SRVFS 2004:3 Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps. Allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete. Läs mer >
  • Arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160) anger krav för att förebygga ohälsa och olycksfall på arbetsplatser.
  • Arbetsmiljöverket utfärdar föreskrifter (AFS) till Arbetsmiljölagen.

Exempel på föreskrifter:

  • AFS 2020:1 arbetarskyddsstyrelsens föreskrift om arbetsplatsens utformning beskriver krav om utrymningsvägar, utrymningsplaner, tillfälliga utrymningsplatser, vägledande markering samt mycket annat som berör arbetsplatsen.
  • AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete beskriver om hur du systematiskt ska arbeta med arbetsmiljön i det dagliga arbetet.
  • Lag om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011) ställer krav på hur hantering av brandfarliga varor ska ske.
  • Föreskrifter gällande brandfarliga varor finns, till exempel MSBFS 2020:1 föreskrift om brandfarlig gas och brandfarliga aerosoler, MSBFS 2023:2 föreskrift om brandfarliga vätskor, MSBFS 2018:3 föreskrift om cisterner och rörledningar för brandfarliga vätskor.
  • Plan- och Bygglagen, PBL (SFS 2010:900) beskriver vad byggherren ska tänka på vid uppförande, och hur kommunerna ska arbeta med de olika planbestämmelserna.
  • Föreskriften Boverkets byggregler (BFS 2011:6 t.o.m. 2020:4) beskriver hur en byggnad ska vara uppförd. I den står bland annat hur det brandtekniska skyddet i en byggnad ska se ut.
  • Elsäkerhetsverket har bland annat gett ut föreskrifterna Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda (ELSÄK-FS 2022:1) samt Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehavarens kontroll av starkströmsanläggningar och elektriska utrustningar (ELSÄK-FS 2022:3).

Försäkringskrav

Vid tecknande av försäkring för byggnader och verksamheter finns försäkringsvillkor som ska vara uppfyllda. Hör med ditt försäkringsbolag vilka villkor som gäller ert företag.

Allmänt visar försäkringsvillkoren hur lagar och regler ska följas. Nedan är exempel på krav som ställs på en byggnad, där ersättningen vid skada sätts ner om det inte följs.

  • Branddörrar ska hållas stängda, gäller även dagtid. Dörrar får endast vara öppna om de är upphängda på magnet kopplade till brandlarm/rökdetektorer som stänger dörren vid rökutveckling.
  • Släckmateriel i skälig omfattning ska finnas. Rekommenderat att det finns vid utgångar och eventuellt i mitten av korridor, om gångavståndet till en släckare överskrider 25 meter (som är praxis).
  • Brandlarm- och sprinkleranläggningar utförda enligt SBF 110 respektive SBF 120 ska revisionsbesiktas med minst 15 månaders mellanrum.
  • Brandlarm- och sprinkleranläggningar ska kontrolleras och underhållas enligt SBF 110 respektive SBF 120.
  • Förvaring av datamedia ur brandsynpunkt ska uppfylla de speciella krav som anges i försäkringsvillkoren.
  • Heta arbeten ska utföras enligt säkerhetsföreskrifterna som finns i försäkringsvillkoren. Dessa är sammanställda av Brandskyddsföreningen men framtagna centralt av försäkringsbolagen. De som utför brandfarliga heta arbeten ska ha giltigt certifikat för detta samt följa de säkerhetsrutiner som finns.
  • Elinstallationer ska revisionsbesiktas, normalt vart tredje år i riskfyllda verksamheter är kontrollen tätare. Vilka som berörs står i står i föreskriften F200 utgiven av Elektriska nämnden.

Har du en fråga?

Ulrika Roseen
Brand- och risksamordnare
+46 76 138 46 30


Kontaktkort
Ändrad 29 november 2024