Populära sökningar

Systematiskt brandskyddsarbete

En brand i en byggnad kan innebära livsfara för både besökare och personal. En brand kan även innebära att stora värden förstörs och att verksamheten drabbas av långvariga driftavbrott eller svåra störningar. Genom att arbeta systematiskt kan detta förhindras.

Att arbeta systematiskt innebär att metodiskt gå igenom behovet av brandskydd, implementera ett fungerande brandskydd som är välkänd hos personalen, se till att brandskyddet fortsätter fungerar samt säkerställa att alla i organisationen har den kunskap och utrustning som är nödvändigt för att ett väl fungerande brandskydd ska uppnås och vidmakthållas. Det är ordning och reda som är det viktigaste delen för att få ett bra brandskydd. 

Brandskyddsarbetet bör i många fall dokumenteras skriftligt. Det skriftliga dokumentet ska ligga till grund för egenkontroll och vara verksamhetens stöd vid räddningstjänstens tillsyn av det systematiska brandskyddsarbetet. Den dokumentation som upprättas ska vara tillräckligt omfattande för att säkerställa att skäliga brandskyddsåtgärder vidtas och hålls funktionsdugliga. Räddningstjänsten kontrollerar att verksamhet och fastighetsägare arbetar med brandskyddet. Räddningstjänsten kan dock inte tala om hur det ska skötas.

Egenkontroll av risker och brandskyddsåtgärder är en mycket viktig del i brandskyddsarbetet. Klicka för att öppna sidan med information checklistan som kan användas i er verksamhet.

Allmänna råd SRVFS 2004:3 meddelar hur det systematiska brandskyddsarbetet kan omhändertas. Se https://www.msb.se/sv/regler/gallande-regler/skydd-mot-olyckor/srvfs-20043/

Har du en fråga?

Ulrika Roseen
Brand- och risksamordnare
+46 76 138 46 30


Kontaktkort
Ändrad 29 november 2024

Läs även

Checklista brandskydd

På denna sida hittar ni information om checklistan som kan användas inom verksamheten för att kontrollera brandskyddet.

Läs mer