Vid uthyrning tas alltid hänsyn till att det finns utrymningsvägar enligt krav i Boverkets byggregler. I vissa fall finns det även krav på utrymningslarm kopplat till rökdetektorer. Av den anledningen är det viktigt att ändringar med ombyggnationer och låsta vägar alltid kontrolleras mot Fabege. Detta gäller även tillfälliga event då fler människor än normalt befinner sig i byggnaden.
Hur vet man att man behöver utrymme? Finns det utrymningslarm eller brandlarm är det viktigt att det alltid fungerar. Saknas larm i lokalerna är det lämpligt att verksamheten tar fram en handlingsplan om när utrymning ska ske och hur hela verksamheten får information om att det brinner.
Utrymning av lokalerna ska ske om det brinner inom verksamheten. Brinner det i angränsande verksamhet ska inte utrymning göras i första hand, då utrymningsvägar inte är gjorda för utrymning av hela huset. Om fortsatt utrymning behöver ske meddelar räddningstjänsten det. Det kan vara större risk att gå ut i ett trapphus som kan bli rökfyllt än att stanna kvar inom verksamheten där det inte brinner.
För att personalen ska agera rätt vid en utrymning är det lämpligt att ha utrymningsövningar. Hur ofta beror på hur komplicerade lokalerna är.
Verksamheten ska även utse en återsamlingsplats där personalen samlas efter att utrymning skett. Vid val av återsamlingsplats är bra att tänka över följande:
- Hela verksamheten ska få plats, lämplig plats är del av parkering eller park/lekplats eller liknande.
- Platsen ska inte hindra räddningstjänsten vid uppställning av sina fordon eller blockera angreppsvägen in i byggnaden.
- Ingen hänsyn behöver tas om fler verksamheter har valt samma återsamlingsplats, då risken är liten att utrymning sker av fler verksamheter samtidigt.
- Platsen ska kunna användas oberoende årstid.
Det finns inget krav att ha en utrymningsledare inom verksamheten. Alla inom verksamheten har ansvar för att agera på rätt sätt vid en utrymning.