Arenastaden, en het stadsdel i Solna

Att bygga en ny stadsdel är en spännande utmaning. Särskilt när den pulserande stadsdelen kommer att rymma kontor, bostäder, ett omfattande handelscentrum och dessutom Swedbank Arena, Sveriges nya nationalarena, samt Vattenfall Nordens nya huvudkontor.

Fabege är en av huvudaktörerna som är med och skapar attraktiva Arenastaden vid Solna station.

Fart, fläkt och storstadspuls. Det är vad nya Arenastaden i Solna kommer att bjuda på. När blivande grannen Kronprinsessan Victoria, som snart flyttar in i Haga Slott, tog första spadtaget var det tydligt att visionen blivit verklighet.

- Här, på denna idag sjudande byggarbetsplats, växer nu en helt ny stadsdel fram som kommer att berika såväl Solna som Stockholm. Det faktum att Solna Stad är mycket aktivt engagerade bidrar givetvis till dynamiken i processen, säger Fabeges Klas Holmgren, projektchef och ansvarig för Arenastaden.

Arenastaden

Men förutom Solna- och Stockholmsbor, erbjuds givetvis besökare från när och fjärran att ta del av det fantastiska utbudet i ett omfattande handelscentrum med butiker, restauranger, biografer, caféer och andra mötesplatser. Allt kommer att byggas med stor miljöhänsyn och stora delar beräknas vara klara redan under 2012.

Swedbank Arena kommer att bli Skandinaviens största multiarena som kan ta emot 65 000 åskådare och vars höjd på 60 meter, tillsammans med det 90 meter höga hotellet Quality Hotel Arenastaden, kommer att fungera som nya utropstecken i den nya skyline som förgyller infarten till Stockholm.

Fabege är en av huvudaktörerna i projektet och har sedan ett antal år tillbaka strategiskt utökat sitt innehav i området runt Solna station. Idag äger Fabege ett bestånd om 135 000 kvadratmeter kontorsyta och kan redan nu erbjuda attraktiva moderna kontorslokaler, allt från 50 kvadratmeter till 50 000. Men även de befintliga fastigheterna är under förvandling. Precis som områdets närmiljö.

- Vi tror stenhårt på de stora möjligheter som Arenastaden innebär. Detta område som kommer att erbjuda en väl avvägd mix av bostäder, kontor, handel och spännande mötesplatser med Swedbank Arena som en gnistrande diamant i centrum. Läget är ypperligt med effektiva kommunikationer av bussar, pendeltåg, E4 till Arlanda och närhet till såväl Bromma flygplats, Stockholms innerstad och Hagaparkens natur, berättar Klas Holmgren.

Att Vattenfall Norden valt att bli hyresgäst hos Fabege och förlägga sitt nya kontor till just Arenastaden säger något om Arenastadens attraktionskraft. Fabege ansvarar för hela byggnaden som kommer att rymma 2 000 arbetsplatser och byggas utifrån extremt höga miljökrav. Byggnationen startade redan i februari 2010.

- Utöver detta storbygge har Fabege chans att här bygga till ytterligare 120 000 kvm. Ett modernt fastighetsbolag inser att man är en del i ett större sammanhang. Vi ser som en del av vårt ansvar att utveckla befintliga fastigheter och känner glädje över att vara med och omvandla ett industriområde till en levande stadsdel. Att dessutom så aktivt vara med från början och utforma den nya stadsdelen är ett oerhört glädjerikt och spännande projekt, säger Klas Holmgren.

Nyheter