Arenastaden tar form

Fem pusselbitar, miljöfokus och grönområden för rekreation. Det är grunden till framtidens stadsdel som nu tar form.

VattenfallOch nu har Vattenfall äntligen flyttat in i Arenastaden.

– Den 3 september flyttade 2 250 förväntansfulla Vattenfallanställda in i sitt nya kontor. Det är tre kontor som nu ska bli ett, säger Daniel Jirhäll som är marknadsområdeschef hos Fabege.

Vattenfallkontoret har redan vunnit miljöpriser tack vare sina innovativa energilösningar och dess avancerade teknik. Vad sägs till exempel om alla de solfångare på taket som tar tillvara på solenergin?

Miljöfokus i hela Arenastaden

Men det är inte bara i denna byggnad som miljön är i fokus. Kommunikationer, och framför allt miljövänliga sådana, har fått stort utrymme i planeringen av hela Arenastaden.

Cykelvägar finns överallt och framöver kommer det även att finnas hyrcyklar tillgängliga i stadsdelen. Cykelvägen är det bara fem kilometer in till Stockholms innerstad. Dessutom passerar hela tio busslinjer Arenastaden och pendeltåget tar besökare till centralen på sju minuter.

De hyresgäster som flyttar in har möjlighet att teckna “gröna avtal” där hyresgästerna själva kan välja möjligheten att bidra till miljösatsningen. Fabege arbetar dessutom med miljömärkning av byggnader och väljer byggmaterial med låg miljöbelastning.

Skapandet av en levande stadsdel

– Ser man på Arenastaden i helhet så ligger självklart vårt fokus på våra fastigheter och dess hyresgäster men vi har även jobbat mycket med våra vägar och grönytor. Vi har också identifierat fem kritiska pusselbitar för att skapa den här framtidens stadsdel. Dessa fem pusselbitar skapar tillsammans en levande stadsdel, säger Daniel Jirhäll.

Fyra av pusselbitarna han talar om är kontoren som bidrar till 25 000 arbetsplatser, arenan som ska locka kända artister och häftiga sportevenemang, hotellet med 400 dubbelrum och en skybar som ger utsikt över hela Stockholm samt handel i form av köpcentrumet Mall of Scandinavia som får en yta på över 100 000 kvadratmeter.

Arenastaden bostäderDen femte pusselbiten

– Bostäder är den femte pusselbiten som gör Arenastaden till en levande stadsdel även efter kontorstid. Det blir alltid liv och rörelse, fortsätter Daniel Jirhäll.

Totalt kommer runt 7 500 personer flytta till lägenheter och stadsradhus i stadsdelen.

– Vi bygger både kontor och stadsradhus ovanpå gallerian, men även lägenheter. Samt fem bostadsfastigheter om 21 våningar vardera.

2015 är tanken att huvuddelen av dessa fem pusselbitar ska stå redo att bidra till en levande och hållbar stadsdel för företagande, boende och upplevelse. Att Vattenfall nu flyttar in i Arenastaden är ett av startskotten för den nya stadsdelen.

FAKTARUTA/ Så utvecklas Arenastaden

  • 3 september 2012: Vattenfall flyttar in
  • Oktober 2012: Arenan invigs
  • Oktober 2013: Quality Hotel invigs
  • Maj 2014: Första bostadsfastigheten står klar
  • Maj 2015: Bostadsfastighet 2 står klar
  • December 2015: Invigning av Mall of Scandinavia och bostäder och kontor ovanför 

Nyheter