Arenastaden växer fram

Bygget igång! Arenastaden är inte längre bara ritningar på papper. 60 meter höga reser sig de första delarna av Friends Arenas läktare. Även om bygget bara är inne på första etappen, så syns redan hur en ny stadssiluett börjar ta form.

Arenastaden växer framPå byggarbetsplatsen i Arenastaden är arbetet i full gång. Lastbilar går i skytteltrafik in och ut genom grindarna. Det är en mäktig syn att blicka upp mot de 60 meter höga läktargradänger som redan finns på plats, och som ger en fingervisning om hur enormt stor Friends Arena kommer att bli.

– Det är otroligt spännande och det största projekt vi har jobbat med, säger Klas Holmgren, ansvarig för Arenastaden hos Fabege. Det är många samarbetspartners och stora investeringar. Mycket händer under resans gång och det finns många aspekter att ta hänsyn till. Ett exempel på det är att projektet handlar mycket om stadsplanering eftersom det är en helt ny stadsdel som växer fram.

Första etappen klar 2012-2013

Etapp 1 kommer att vara färdigställd under 2012 och 2013. I första etappen ingår:

  • Friends Arena, den nya nationalarenan. Här pågår bygget för fullt och de första delarna av läktarna är redan uppe. Arenan förväntas stå klar i augusti 2012.
  • Gång- och cykelbro över järnvägen med en ny uppgång från den norra delen av Solna station. Arbetet är på planeringsstadiet, bron ska stå klar samtidigt som arenan.
  • Nytt kontor för Vattenfall Norden. Grundarbetet pågår och just nu grävs och pålas för den nya fastigheten som ska vara inflyttningsklar tredje kvartalet 2012.
  • Nya bostadshus, med mer än 20 våningar intill arenan. I höst börjar PEAB bygget av bostadsrätter med inflyttning 2013.
  • Spektakulärt hotell, 90 meter högt och med 400 rum. Bygget börjar i höst.

– Förutom alla samarbetspartners – Fabege, Solna stad, PEAB, Jernhusen och Svenska Fotbollförbundet – så har vi också kontinuerligt samarbete med polis, brandskydd, Banverket och andra myndigheter, säger Klas Holmgren.

Arenastaden stadsliv

Direktanslutning till Arlanda

Hittills går allt plan enligt och Klas är särskilt glad att det redan nu är klart att Arenastaden kommer att få ypperliga kommunikationer. Närheten till E4:an och pendeltåg via Solna station finns redan idag. 2012-2013 kommer det även att finnas busstorg, tvärbana och klartecken för pendeltåg till Arlanda.

– Samtidigt som arenan är klar kommer vi att få direktanslutning till Arlanda när pendeltågen mellan Stockholm och Uppsala börjar stanna vid Solna station. Även om Arenastaden är ett projekt som kommer att pågå i många år, så är det enormt mycket som kommer att vara på plats redan i första etappen.

Om Arenastaden

Vad: Arenastaden i Solna är ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt. Fabege har redan idag 120 000 kvm kommersiella fastigheter i området och har möjlighet att bygga ytterligare 150 000 kvm toppmoderna kontorsytor. Arenastaden kommer dessutom att inrymma 2000 nya bostäder, hotellet Quality Hotel Friends och Friends Arena – Skandinaviens största och mest moderna multifunktionella arena med plats för upp till 65 000 åskådare.

Var: Solna, området intill Solna Station.

När: Första spadtaget togs i december 2009. Under år 2012 kommer de första byggnaderna att stå klara – bland annat Friends Arena, Vattenfalls nya kontor och Stockholmsregionens högsta hotell.

Vem: Fabege är, tillsammans med Solna Stad, Jernhusen och Peab, ägare till det bolag som driver projekt Arenastaden. För Friends Arena ingår även Svenska Fotbollförbundet som ägare och Swedbank som arenasponsor.

Läs mer,
Arenastaden – www.arenastaden.se
Friends Arena – http://friendsarena.se/

Nyheter