Arkitektonisk pärla mitt i city

Fastigheten Grönlandet vid Adolf Fredriks kyrka anses vara en av de viktigaste moderna byggnaderna i Sverige. En strikt och elegant fasad möter besökaren från gatan, men innanför porten öppnar sig en stor innergård som omges av ovala husväggar.

Fastigheten byggdes 1931 och ritades av Sigurd Lewerentz, en av Sveriges internationellt sett mest uppmärksammade arkitekter. Han gick vinnande ur den arkitekttävling som utlystes av Byggnadsstyrelsen 1928 och till en började huserade Riksförsäkringsanstalten, nuvarande Försäkringskassan, i fastigheten.

Byggnaden är sedan 1993 ett byggnadsminne och även K-märkt. Arkitekturen är unik med stramt formspråk vilket ger ett elegant och sobert intryck. Exteriören och planlösningen är densamma som vid färdigställandet på 30-talet.

- Vi genomför just nu en varsam renovering och återställer viktiga detaljer som kommer att höja utseendet på innergården och entrétrappan, berättar Desirée Walkenström på Fabege. Hela byggnaden kommer verkligen att sticka ut från mängden.

Idag erbjuder Fabege moderna och inspirerande lokaler i denna unika fastighet. Att stå mitt på innergården och blicka upp mot himlen har liknats vid att stå mitt på en arena. Känslan är mäktig och erbjuder något utöver det vanliga.

Är du nyfiken på lokalerna i Grönlandet? Kontakta Desirée Walkenström på Fabege, tel. 08-555 148 09 eller skicka e-post till desiree.walkenstrom@fabege.se.

Klicka för att läsa mer om lokalen.

Nyheter