Nya Carnegiebryggeriet tar form i Luma

Sveriges ölkultur utvecklas med stormsteg och mikrobryggerierna blir allt fler. Med Nya Carnegiebryggeriet i Luma tar Stockholm plats på den internationella ölkartan. Samarbetet mellan Carlsberg Sverige, D Carnegie & Co. och Brooklyn Brewery är världsunikt.

LumaUnder 2013 tar Nya Carnegiebryggeriet form i den gamla lampfabriken i Luma. Tanken är att utveckla nya ölsorter med grund i lokala smaker och svenska bryggeritraditioner. Det blir också plats för ölskola, en restaurang där man serverar maträtter med passande öl till och ett besökscenter med guidade visningar av bryggeriet.

– Det här ligger rätt i tiden. Svenskarna intresserar sig allt mer för unika ölsorter med mycket smak. Man kan säga att vi har börjat dricka öl på samma sätt som vi dricker vin eller whisky, säger Johan Belin som är marknadsområdeschef för Fabege Hammarby Sjöstad.

Samarbete mellan flera aktörer

Bakom Nya Carnegiebryggeriet står Carlsberg Sverige, D. Carnegie & Co och New York-baserade Brooklyn Brewery, tre aktörer som tillsammans bildat bolaget Nya Carnegiebryggeriet. Fabege hjälper till att renovera byggnaden invändigt och utvändigt.

Luma – ett område med traditioner

Antalet mikrobryggerier i Sverige växer, vilket också är ett tecken på att ölkulturen har utvecklats.

– Carlsberg och Carnegie ville bidra till den utvecklingen och har därför letat i flera år efter en lämplig plats för ett mikrobryggeri, förklarar Johan Belin.

Den platsen hittade man till slut i Luma, och närmare bestämt på Ljusslingan/ Kölnagatan i den anrika lampfabriken som byggdes för KF redan på 1930-talet.

– Nya Carnegiebryggeriet var nyfikna på Luma som område, och speciellt den här gamla byggnaden som har en historia från KF-tiden då det tillverkades glödlampor där. Sedan är läget väldigt bra. Det omgivande vattnet skapar en fin inramning och det blir en ljus och luftig känsla. Södermalm har också historiskt sett haft många bryggerier, berättar Johan.

Brooklyn i mindre format

Byggnaden och området har många likheter med originalbryggeriet i Brooklyn, New York.

– När Brooklyn Brewery blev inbjudna av Carlsberg Sverige och D. Carnegie & Co kände de direkt att Nya Carnegiebryggeriet hade många positiva likheter med deras verksamhet, både vad gäller byggnaden och området i sig. Det gjorde att hela satsningen kändes rätt för dem, säger Johan.

Luma

Levande stadsbild i sjöstaden

Johan tror att Nya Carnegiebryggeriet kan göra att folk får upp ögonen för möjligheterna med Hammarby Sjöstad:

– Många tänker sig Hammarby sjöstad som ett nybyggt och modernt bostadsområde, men det är även ett etablerat kontorsområde med fantastiska kontorslokaler. Nya Carnegiebryggeriet kommer bidra till att skapa en mer levande stadsbild och det är väldigt roligt att Fabege får vara en del av den utvecklingen.

Fakta:

Att Nya Carnegiebryggeriet kommer ligga på just Kölnagatan är en rolig detalj i sammanhanget eftersom ordet är direkt anknutet till ölbryggning – en kölna är den behållare som maltet torkas i innan nästa steg i bryggprocessen.

Läs mer om samarbetet i Brooklyn Brewerys egen blogg: http://brooklynbrewery.com/blog/news/new-brewery-stockholm/

Nya Carnegiebryggeriets hemsida: http://www.nyacarnegiebryggeriet.se/  

Nyheter