K-märkta Centralbadet i ny skrud

Centralbadet, en K-märkt Stockholmsskönhet, har öppnat igen efter att ha fått en ansiktslyftning. Och här ska ett bad få ta tid.

CentralbadetEtt bad som skulle vara en av ”hufvudstadens sevärdheter”. En frossa i jugendarkitektur, med en liten vacker park utanför som harmonierade med badets insida. I augusti 1904 kunde arkitekten Wilhelm Klemming se sina planer förverkligade när Centralbadet slog upp sina portar för allmänheten. Sveriges då modernaste bad hade sett dagens ljus.

Drygt hundra år senare är badet fortfarande en av Stockholms sevärdheter för den som hittar till denna oas, lite gömd bakom Drottninggatans folkmyller. Badet är inte längre modernast i Sverige, men kan numera stoltsera med att ha en av Europas modernaste reningsanläggningar. Efter flera månader av renoveringsarbete har badet på nytt öppnat dörrarna efter en rejäl ansiktslyftning – ett inte helt enkelt arbete i en K-märkt byggnad.

– Badet var i behov av en genomgripande renovering, säger Håkan Darlöf på Fabege.

I samband med att hyresavtalet med Fabege skulle förnyas bestämde man tillsammans vad som skulle åtgärdas. Den största investeringen blev reningsanläggningen till stora bassängen och poolerna. Med en teknik som kallas ultrafiltrering renas nu vattnet från så små partiklar som virus och bakterier. Processen är betydligt mer effektiv och klorförbrukningen minskar väsentligt.

– De som normalt sett är känsliga för klor kan nu använda anläggningen och man känner ingen klorlukt i lokalerna, säger Torbjörn Lundberg som driver Centralbadet sedan 1989.

Men mest nöjd är Torbjörn med den mer exklusiva relaxavdelningen, inspirerad av sydeuropeisk badkultur. Att få jugendarkitekturen att stämma överens med sydeuropeisk badtradition är en utmaning som arkitekten löst på ett fint sätt, menar han. Avdelningen har fått nya material, ytterligare två bassänger och baren har fått maka på sig.

Centralbadet

– Nu finns det gott om plats för vila – utrymme att landa på efter bad och bastu, stolar att sova i ett par timmar om man vill. Bad ska vara en ceremoni man hämtar kraft ut, förklarar Torbjörn. Inte som vi svenskar ofta gör: skyndar ut och eftersvettas i omklädningsrummet och rusar till nästa möte… 

För som Centralbadets devis säger: ”Ur wattnet styrkan”.

Nyheter