Den moderna yrkesmänniskan ställer nya krav

Ett område med citypuls, bra service, närhet till naturen och bra kommunikationer lockar allt fler företag. Kontorslandskapen utvecklas samtidigt i rask takt och den traditionella arbetsplatsen får lämna plats åt ny teknik och mer kreativa arbetsmiljöer.

Jonas Hurtigh Grabe– Det handlar om att skapa en hel palett av miljöer som är anpassade för alla sorters arbeten, menar Jonas Hurtigh Grabe.

Samtidigt som ny teknik möjliggör för många att arbeta på en valfri plats, så blir kraven ännu högre på företagen att erbjuda en attraktiv placering och kontorsmiljö.

– Företaget har mycket att vinna på att ha sina anställda på kontoret och är miljön trist så väljer många att arbeta från köksbordet eller från ett kafé istället, säger Ulf Boman framtidsstrateg vid Kairos Future.

Flyttströmmarna går till närförorten

En ny undersökning från fastighetsrådgivningsföretaget Newsec, visar att det blir allt vanligare att företag flyttar från kontorsfastigheter i de yttre förorterna till mer etablerade kontorsområden i närförorten eller till en stadskärna.

Närheten till ett centrum för att kunna uträtta ärenden, träna och besöka olika lunchrestauranger är något som efterfrågas stort hos de anställda. Även om företag väljer att förflytta sig utanför innerstan, så tummas det sällan på kriterierna god kommunikation och närhet till ett centrum.

– Vattenfall är ett exempel på det som nyligen gjorde en diger förflyttning från Råcksta till nyetablerade Friends Arena, där gallerian Mall of Scandinavia snart slår upp dörrarna, säger Ulf Boman.

Det moderna arbetslivet kräver ny teknik

Ny teknik öppnar även upp för nya arbetssätt och idag kan du kliva ut från tvättstugan och rakt in i ett konferensrum.

– De handlar om att skapa en hel palett av miljöer som är anpassade för alla sorters arbeten som medarbetarna gör under en dag, säger Jonas Hurtigh Grabe, från det holländska företaget Veldhoven, världsledande på Activity Based Working.

I Sverige tillbringar vi i snitt bara 35 procent av arbetstiden vid våra skrivbord. Den nya tekniken gör oss obundna till en specifik plats och arbetet är inte längre en plats vi går till – det är något vi gör. De senaste fem åren har Activity Based Working blivit ett etablerat begrepp i Sverige och företag som Microsoft, Fabege och Volvo har hakat på trenden. Activity Based Working innebär att skapa innovativa kontorsmiljöer för olika typer av arbeten och behov.

– För tio år sedan ägnade vi 70 procent av arbetstiden åt enskilt arbete och 30 procent åt gemensamt. Idag är förhållandet 50/50 och inom tio år kanske förhållandet kan vara det omvända 70 procent gemensamt och 30 procent enskilt, säger Jonas Hurtigh Grabe.

Flexibelt arbete ger yteffektivare kontor

Enligt undersökningen från Newsec framkommer det även att en av de viktigaste funktionerna som ett företag efterfrågar på lokalen är yteffektivitet. Oftast är det just bristen på yta som får många företag att leta efter nya lokaler.

– London är en av de städerna, där är stadskärnan är överbebyggd, trafiken för hård, och stimmet av människor för stort att trenden nu pekar åt att många företag väljer att etablera sig i förorterna, säger Ulf Boman.

Men Jonas Hurtigh Grabe menar att om man följer Activity Based Working kan företaget öka sin flexibilitet. Kontorsytan kan används mer effektivt och antalet anställda kan gå från 750 till 1150 utan att lokalen behöver bytas ut. Modern teknik gör det möjligt för många anställda att arbeta var de vill och kontoret blir inte längre den enda arbetsplatsen.

– Activity Based Working är en framtidssäkrad metod för att säkerställa att man har en hållbar kontorslösning som fungerar över tid, avslutar Jonas Hurtigh Grabe.

Nyheter