En levande stad i byggnaden

Möten, orienterbarhet och miljö är nyckelord som legat med i bakhuvudet under utformningen av SEB:s nya kontorskvarter i Arenastaden.

Först ritade han SEB:s största kontor, Bankhus 90, i slutet av 80-talet. 25 år senare är det dags igen och 4 500 SEB-anställda ska flytta till Arenastaden. Det nya kontorskvarteret Pyramiden är ritat av samma arkitekt Alessandro Ripellino och hans team på Alessandro Ripellino Arkitekter.

– Det fantastiska med det här stora projektet är att få samarbeta med så många olika människor. Vi är 20 arkitekter från vårt kontor som arbetar tillsammans med Fabege, SEB och flera utomstående experter. Det är en utmaning i ett så här komplext projekt, men det är också då som de riktigt bra resultaten skapas, säger Alessandro Ripellino.

De är mitt uppe i processen att upphandla byggentreprenör och kontorskvarteret har vid det här laget hittat sin form. Den röda tråden är mötet mellan människor - att lyfta in staden i byggnaden.

– Arbetssättet är helt annorlunda idag, man arbetar tillsammans på ett helt annat sätt. Det ställer nya krav på byggnaderna, förklarar Alessandro Ripellino.

Han drar en parallell mellan Bankhus 90 och projekt Pyramiden. I Bankhus 90 har kontoren glasade väggar men det är fortfarande slutna kontorsrum som ligger i huvudfokus, inte öppna landskap och samarbeten som i Pyramiden.

Främja mötet

För att få byggnaden att relatera till en stadsmiljö består projekt Pyramiden av tre kvarter. Varje kvarter är utrustat med ett atrium som bildar entrén. Alessandro förklarar att de har valt detta upplägg för att främja mötet mellan människor.

– Du möts av ett stort, luftigt rum där du ser andra medarbetare röra sig, precis som i en stad där du möter människor på gator och torg. Från atriumet kan du gå in i tystare mer privata kontorslandskap där du får arbetsro, säger Alessandro Ripellino.

Det kommer även att finnas flera torg och stråk ämnade för möten, och lokaler som bland annat inrymmer matsalar, café, yogasal och gym. Mellan kvarteren finns också ett gigantiskt taklandskap ämnat för rekreation. Allt med tanken att det ska vara enkelt att träffas.

Tänk på klimatet

När Pyramiden står på plats 2018 kommer det vara tydligt att samtliga inblandade i projektet har haft ett miljötänk med sig genom hela processen då det genomsyrar allt från utformning till placering och material.

– Dispositionen kring atrier gör att Pyramiden får två ytterfasader. Klimatskalet lindar in en stor byggnad, vilket är bra för man använder då energin på ett klokt sätt. Dagsljuset minskar behovet av belysning under dagtid, och samtidigt har man sett till att solinstrålningen inte orsakar för hög värme i lokalerna, säger Alessandro Ripellino.

– Jag är jättenöjd med de lösningar vi har valt, och hoppas att SEB och Fabege också är det. Det är häftigt, vi bygger en levande stad i en byggnad, säger Alessandro Ripellino.

 

Faktaruta:

Projekt Pyramiden beräknas kunna uppfylla betyget Excellent i miljöklassningssystemet BREEAM.

Nyheter