En satsning med hjärtat

Dansskolan med stort D huserar numera i en av Fabeges skräddarsydda lokaler på Östermalm. Anneli Alhanko, hovdansare och prima ballerina assoluta, samt konstnärlig ledare för Base 23 - Stockholm Dance Academy och ger Fabege betyget ”med beröm godkänt” för samarbetet.

När Anneli Alhanko och Michael Derk, chef för Verksamhetsstöd på Fabege, beskriver hur det gick till när dansskolan Base 23 - Stockholm Dance Academy såg dagens ljus är de båda rörande eniga.

- Det har varit en satsning med hjärtat som präglats av stimulerande dialog och en väldig massa entusiasm. Våra sätt att tänka har förenats i något som blivit mycket kreativt.

nneli Alhanko, hovdansare och prima ballerina assoluta, samt Michael Derk, chef för Verksamhetsstöd på Fabege

Resultatet är fantastiskt: En toppmodern dansskola på 1 500 kvm i två plan för barn och ungdom, men även äldre, som älskar dans i alla dess former. Alla som vill tänja sina fysiska gränser, sträcka ut sina kroppar efter underbara drömmar och låta sig fascineras av scenens magi är välkomna.

Rektor för skolan är Eva Johnsson (tidigare rektor Lasse Kuhlers dansstudio) och de konstnärliga ledarna, förutom Anneli Alhanko, är dansaren och skådespelaren Karl Dyall (street/hip hop), regissören Hans Marklund och koreografen Roine Söderlund (musikallinjen) samt koreografen och danspedagogen Therese Carlsson (dansarlinjen).

- Här råder en fin stämning av förväntan och respekt för varandra. Vi förenas alla av vår kärlek till dansen. Sedan spelar det ingen roll om man är tre år på sin första balettlektion, satsar på en karriär inom yrket eller gör det för att dans är ett utmärkt sätt att må bra, berättar Anneli Alhanko, hovdansare, prima ballerina assoluta och en av Sveriges i särklass mest kända och uppskattade dansare.

Nu när Base 23- Stockholm Dance Academy slår upp portarna, tydligt inspirerade av förebilderna Juliard och American Balet School, är det en modern mycket smart planerad lokal som bjuder in med varm öppen famn. Så attraktiv att hit kommer även professionella dansare och stora produktioner som i aktuella musikalen ”Singing in the rain” eller musiker som Magnus Uggla och Peter Jöback för att träna och repetera i skolans lokaler. Direkt när skolan startade hade man många hundra elever och en lång kölista.

- Hos oss ska man få chans till kvalitativ träning oavsett ambitionsnivå. Vi vill vara en öppen mötesplats som samlar olika yrkesgrupper och elever. Här går det att uppleva en dynamisk kontakt med scenens aktörer vare sig de är lärare eller besökare, vilket givetvis fungerar mycket inspirerande för de unga som drömmer om en framtid inom branschen, säger Anneli.

Den röda mattan tar emot i entrén och löper som en röd tråd genom hela skolan. Här råder entusiastisk yra året om, inte alls bara vid premiärer.  Mycket av det som fanns kvar från den tidigare hyresgästen, ett TV-produktionsbolag, har fått stanna kvar, av både miljömässiga och ekonomiska skäl. För att denna skola skulle bli verklighet har det nämligen krävt att grundarna använt sig av alla sina kontakter inom politik, konst och kultur samt näringsliv.

Golven i de sju danssalarna däremot är alla designade utifrån specifika behov. De är de bästa som finns att få med syfte att minska risken för felbelastningar och skador. Tydligt influerat av skolans målsättning att föra in moderna tankar även i en av den mest konservativa konstarter – den klassiska baletten.

- Det behövs nytt tankesätt inom dansen, därför startar till exempel Karl Dyall nu även en rehab-linje som lär ut hur man bäst bygger upp kroppen så att man orkar att dansa som man vill. Jag är mycket inspirerad av hur till exempel friidrotten sköter om sina aktörer och har alltid drivits av nyfikenhet på hur man kan göra saker på ett nytt sätt. Samt en lust att föra mina erfarenheter vidare till andra, säger Anneli.

Att 60-talsfastigheten på Jungfrugatan 23 alls blev en dansskola kan man tacka Michael Derks dansande barn för. Det var genom Michaels kontakter med Eva Johnsson som han föreslog att lokalen smidigt borde kunna anpassas till deras dröm.

- Så fort vi klev in här kände vi lokalens själ och med hjälp av Michaels entusiasm såg vi alla möjligheterna, berättar Anneli nöjt.

 Lika nöjd ser Michael ut när han ska beskriva uppdraget.

- Jag kan inte tänka mig en bättre hyresgäst än Anneli Alhanko och hennes medarbetare. Hon borgar ju verkligen för att detta är en långsiktig satsning och investering, vilket alltid är intressant ur en förvaltares synvinkel. Att vi dessutom genom detta projekt kunnat bidra till att sprida glädjen som dans ger, är ju ytterligare ett plus i kanten.

Nyheter