Energisparande

När man ska spara energi behöver alla hjälpas åt. Vare sig du är hyresvärd eller hyresgäst finns det enkla åtgärder som bidrar till att inte slösa på våra naturresurser. Från hur man bygger och effektiviserar till hur man förvaltar och nyttjar en fastighet.

- Den högsta energieffektiviteten uppnås när varje länk i kedjan bidrar. Hyresgäster och fastighetsägare har ett gemensamt ansvar för energi- och miljöfrågan. Här finns stora vinster för både energin och ekonomin att göra, berättar Mikael Wester, energicontroller på Fabege. Mikael Wester, Fabege Han är, tillsammans med sin kollega Jonas Markström, ansvarig för ett kontinuerligt arbete på Fabege att sänka energiförbrukningen i hela fastighetsbeståndet.

De synar ständigt användningen av vatten, el, värme och ventilation noga i sömmarna – och kan redovisa ett lyckat resultat då man minskat energiförbrukningen med cirka fem procent per år sedan 2002. Detta gynnar givetvis både hyresvärd, hyresgäst och miljön så att elräkningen minskar och det goda samvetet ökar. Mikael ger några tips om hur hyresgästerna smidigt kan bidra.

- Släcker alla lampan när de går hem sparas fem procent av årets totala energiförbrukning. Så när du går hem för dagen eller helgen, stäng helt av både PC och dataskärm. Det räcker inte att bara logga ut. Släck sedan lamporna och stäng dörren till rummet.

- En annan osynlig energitjuv är konferensrummet. Här finns stora möjligheter till att enkelt göra en insats.

- Ett vanligt fel är att i man ofta sätter ner temperaturen på maximal kyla när man är många i lokalen. Men sedan är det lätt att glömma att ställa tillbaka vredet till normal nivå när man går därifrån. Denna enkla handling gör att man undviker att hela fastigheten drabbas av stora energiförluster. Mikael tipsar om att lämpligt inneklimat i kontorslokaler vintertid ligger runt 20-22 grader. Att han brinner för ämnet är tydligt. Detta är mannen som älskar att söndagsåka i amerikanska gamla vrålåk men lyckats skruva ner deras bränsleförbrukning till cirka en liter. En bragd i sammanhanget. - Och om ni har problem med kranar, wc-stolar som droppar eller rinner, anmäl det omgående till fastighetsteknikern i din fastighet, avslutar Mikael Wester. 

Nyheter