Femte generationens arena klarar allt

Naturgräs, is eller parkett? Tak eller öppen himmel? Friends Arena ska täcka alla behov.

Friends Arena– Friends Arena blir en fantastisk mötesplats, säger Petra Wester, Sales Director på Friends Arena.

Multifunktionell är bästa ordet för att beskriva Friends Arena i Solna. Till hösten står den klar – Sveriges nya nationalarena – byggd för att klara alla typer av arrangemang.

Dynamisk arena för närvarokänsla

– Vissa tror att Friends Arena bara kommer att vara öppen när det är 60 000 i publiken, men det stämmer inte, säger Petra Wester. Möjligheterna att skärma av och skapa små intima mötesplatser är enorma. 

Även om hela utrymmet används är arenan byggd på så sätt att det ska kännas som att man sitter nära, var man än har sin plats. Målsättningen är att Friends Arena ska bli världsledande på liveupplevelser och arenan välkomnar alltså inte bara stora konserter och idrottsevenemang. Här ska även hållas mässor, konferenser och andra mer intima tillställningar.

Digital teknik ökar upplevelsen

Friends Arena kallas för femte generationens arena och den är extremt digital. Här kommer att finnas över 600 skärmar, alla med en egen IP-adress, vilket gör att alla kommer att kunna visa olika budskap samtidigt.

– Lämnar du till exempel din plats för att köpa en dricka kommer du samtidigt kunna följa vad som sker inne på arenan via någon av skärmarna, berättar Petra Wester. Allt för att öka upplevelsen hos besökarna.

Stiftelsen Friends gav namn åt arenan

Swedbank, som sedan 2007 är arenans namnsponsor, tog i mars i år det unika beslutet att ge bort namnrätten till stiftelsen Friends. Runt om i världen blir det allt vanligare att företag och varumärken aktivt bidrar till att skapa ett hållbart samhälle för alla och beslutet att ge bort namnrätten ligger i linje med den utvecklingen. Invigningen närmar sig och det blir en storslagen föreställning där såväl sportprofiler som artister av olika slag medverkar. 

– Området kommer att bjuda på såväl shopping som konserter och andra arrangemang, säger Petra Wester. Friends Arena är en viktig del av helheten i Arenastaden. Arenan och Arenastaden kommer att bli en attraktiv destination. Hit kommer man att åka för att få upplevelser, helt enkelt.

Friends Arena

Fakta Friends Arena

  • På Friends Arena kommer det att finnas restauranger, barer och kiosker.
  • Kongress- och konferenslokaler för 1 800 personer.
  • 92 loger.
  • 7 000 klubbstolar.
  • 50 000 sittande gäster, 65 000 gäster vid konserter.
  • Takhöjd: 55 meter.
  • Planstorlek: 105 x 68 meter.
  • Första spadtaget togs 2009.
  • Invigning 27 oktober 2012.

Fabege är en av fem delägare i Friends Arena. Fabege äger 16,7 procent. De andra delägarna är Svenska Fotbollförbundet, Solna Stad, Peab och Jernhusen. Fabege äger 90 procent av alla kommersiella lokaler i Arenastaden.

Nyheter