Festivalyra i Solna under Melodifestivalhelgen

Stora festligheter planeras i Solna Centrum i samband med finalen i Melodifestivalen. Både barn och vuxna kommer att kunna se artisterna uppträda i förväg och få en chans att träffa sina favoriter. Dessutom är SVT på plats med Minimello.

Det drar ihop sig mot årets final i Melodifestivalen, och i år går den av stapeln 8 mars på Friends Arena. Det kommer att bli ett hejdundrande evenemang - men Solnas boende och besökare har ännu mer att se fram emot i år. Solna Stad satsar nämligen på en festivalyra samma helg.

– Melodifestivalen är en folkfest och vi vill hänga på och vara en del av den. Det är en chans för fest, och en chans att sprida glädje i folks vardag, säger Josefine Alm som är kulturkoordinator för Solna Stad.

Hon berättar att festen ska kunna kännas av i hela stan.

– Vi vill ha en stor folkfest. Restauranger och hotell kommer att ha erbjudanden, finalartisterna kommer att uppträda i Solna Centrum och SVT har audition inför Minimello.

Minimello

Minimello och autografer

SVT:s Bolibompa håller årligen ett Minimello där pappersdockor får uppträda med kända artisters låtar, och i år kommer det passande nog att hållas i Solna. Invånare och besökare kommer att kunna träffa programledaren Ylva Hällén, lämna in sin egen pappersdocka för en chans att få med den i Minimello och samtidigt lyssna på finalartisterna när de sjunger och spelar sina låtar.

De som inte hunnit skapa sin egen pappersdocka kan titta förbi biblioteket. Där kommer det att finnas ytor avsedda för pyssel.

– Hela eventet blir som en audition inför Minimello, säger Josefine Alm.

Under fredag eftermiddag och lördag förmiddag kommer dessutom Melodifestivalartisterna att befinna sig på Torget i centrum, där de ska framföra sin musik. Efteråt har besökarna chans att träffa sina idoler och få en autograf. Därefter är det dags.

Lördagen den 8 mars gäller det

– På lördag eftermiddag sätter det offentliga genrepet igång på Friends Arena, och sedan går finalen av stapeln med buller och bång. Men genom att vi skapar en festivalyra före så ger vi alla en chans att se och träffa sina idoler innan de uppträder, säger Josefine Alm.

Det är även ett offentligt genrep under fredag kväll för de som skulle vilja gå men inte har möjlighet under lördagen. Och till de som oroar sig över framkomlighetsproblem har Josefine ett par lugnande ord: 

– Det har varit problem med framkomlighet tidigare, men vi har arbetat mycket med det och känner att vi har hittat en fungerande form. Det kommer att vara trafikavstängningar på samma sätt som det brukar vara när det är event på Friends Arena.

Nyheter