Goda grannar i Arenastaden

Det bubblar och sjuder i Arenastaden, med Sveriges nya nationalarena som naturlig samlingspunkt. Invigningen av arenan i oktober blev en succé och nu har de första hyresgästerna i Sjökvarteret flyttat in mitt i händelsernas centrum.

Friends ArenaDen 27 oktober invigdes Friends Arena med pompa och ståt. Showen gick under namnet Svenska Ögonblick och 40 000 gäster var på plats – liksom världsstjärnor som Agnes, Loreen och Roxette. Publiken fick också återuppleva stora film- och sporthändelser genom tiderna.

– Invigningen blev en succé, det är ytterligare en pusselbit som har fallit på plats när arenan nu är igång ”på riktigt”. Och med landskampen i fotboll mellan Sverige och England den 14 november som blev en riktig folkfest har Friends Arena också fått sin officiella invigning som Sveriges nya nationalarena, säger Pernilla Söderström, Fabeges förvaltningschef i Arenastaden.

Goda grannar samlas kring fotbollen

Sport är en central ingrediens i Arenastaden. Både AIK och Svenska Fotbollförbundet flyttar snart in i sina nya lokaler på Evenemangsgatan 31, i det så kallade Sjökvarteret. Till samma adress går även dryckesjätten Carlsbergs flyttlass i november.

– Carlsberg vill komma närmare händelsernas centrum. De är huvudleverantör av dryckerna på arenan, som blir en naturlig länk i mötet mellan företaget och konsumenterna, säger Pernilla.

Arenastaden

Lokaler med plats för tillväxt

Svea Ekonomi flyttar också in i Sjökvarteret. De har suttit utspridda på tre olika kontor i Råsunda, där företaget också en gång grundades. Men från och med årsskiftet kommer de att samlas under ett och samma tak.

Moderna huvudkontor i den nya stadsdelen

En annan blivande hyresgäst i Sjökvarteret är Apoteket som flyttar sitt huvudkontor till Arenastaden i april nästa år.

– Jag tycker att man kan se en trend där stora företag flyttar sina huvudkontor till nya spännande stadsdelar utanför den traditionella citykärnan. Vattenfall som kom hit i september är ett annat exempel på det. Från att ha varit utspridda på olika kontor runt om i staden får de en gemensam adress och det blir enklare med informella möten och utbyten.

Serviceutbudet ökar

Apoteket tar även med sig en butik till området. Och tillsammans med flera serviceleverantörer så ökar utbudet i Arenastaden – bland annat genom Handelsbanken, Subway och anrika Slagthusaktiebolaget som öppnar både köttrestaurang och skybar med konferensmöjligheter nära till hands.

– När vi får hit apotek, bank, kiosker och fler restauranger blir det lättare att uträtta ärenden på lunchen, och det bidrar till ett mer levande område.

Mall of Scandinavia blir levande dygnet runt

Den 23 oktober togs första spadtaget på Mall of Scandinavia. Byggnaden ska vara klar hösten 2015. Men det blir inte bara en shoppinggalleria. Tanken är att Fabege ska bygga kontor på taket, och bostäder sprängs in på flera platser i fasaden. En biograf byggs också inne i gallerian.

– Det blir ett häftigt hus och blandningen kommer få området att leva dygnet runt. Det är det vi eftersträvar – en trygg och levande stadsdel, säger Pernilla.

 

FAKTA – HYR LOKALER I ARENASTADEN
Uthyrningen av etapp 1, Sjökvarteret är i stort sett slutförd. Några mindre lokaler finns fortfarande lediga. För etapp 2 och 3 pågår uthyrningen just nu.

Vill du veta mer? Kontakta Lena Holmström, ansvarig uthyrare för projekten, på 08-556 747 39 eller lena.holmstrom@fabege.se.

Nyheter