Hållbarhet på schemat

We_Change är evenemanget som låter gymnasieungdomar från hela landet prata om hållbarhet på skoltid. Vi på Fabege begav oss till Thorildsplans gymnasium i Stockholm för att höra vilka framtidsutsikter dagens ungdomar har.

Ett sorl fyller Thorildsplans aula när rapparen Behrang Miri kliver upp på scenen. Idag är han inte på plats för att uppträda, han ska prata om hållbarhet med flera hundra elever från Stockholm.

- Att skapa en hållbar samhällsutveckling handlar inte bara om att konsumera på ett hållbart sätt. Det handlar om mycket mer än så, säger Behrang Miri från scenen.

Hållbarhetssatsningen We_Change har nått Stockholm. Tidigare har turnén hunnit göra stopp på åtta platser i Sverige, från Skellefteå i norr till Malmö i söder. Fabege är med och sponsrar årets satsning och företagets kommunikationschef Elisabet Olin sitter på en läktare och lyssnar.

- Jag tror det är jätteviktigt att vi engagerar oss i dessa ungdomar. Deras uppväxt har ju präglats av klimathot och skriverier om ungdomsarbetslöshet. Det är viktigt att bjuda in dem i samtalet och visa att de kan vara med och påverka, säger hon.

Behrang Miri är inne på samma spår. Han frågar ungdomarna hur många som känner sig oroliga för sin framtida jobbsituation. Många medger att det finns en osäkerhet.

- Ni är samtiden, inte framtiden. Ni har kompetens som den vuxna världen behöver och tillsammans bygger vi vårt samhälle, säger Behrang Miri.

Workshop med eleverna

Alla deltagande sponsorer så som Fabege, Ikea, Ica och Krav får även möjlighet att hålla i en workshop med några elever under dagen. När Behrang Miri avslutat sin föreläsning fortsätter Fabege dialogen med ett tjugotal ungdomar i ett klassrum för att prata om framtidens arbetsplatser och kommunikationer.

Eleverna är överens om att de skulle vilja ha både gym och "chillrum" på sina framtida kontor. I omgivningen runt arbetsplatsen ska det gärna finnas träd, växter och vatten i någon form. Någon önskar att arbetsplatsen ligger nära ett ekologiskt kafé och en annan elev vill gärna arbeta från en hängmatta. Idéerna fyller klassrummet och alla får komma till tals. Det finns inga felaktiga svar.

Tiden går fort och snart är det dags för eleverna att återvända till aulan igen.

- Vi är nöjda med workshopen och tycker att vi har fått flera goda idéer att ta med oss hem, säger Gunilla Cornell, HR-chef på Fabege AB.

Nyheter