Exotiskt och mysigt vid Hammarby kaj

Vill du resa bort för en kväll men utan flyg och övernattning? Då är du välkommen till Hemma hos Kaj i ett av de vackra kajhusen i Hammarby Sjöstad. Med mat inspirerad från världens alla hörn har den nya restaurangen och festvåningen fått gästerna att strömma till.

Konceptet är långt ifrån vanligt. Vi befinner oss hemma i Kajs vardagsrum precis vid kajen av Hammarby kanal. Det är en blandning av hemtrevligt mys och föremål från exotiska platser.

Den mystiske Kaj, som gett namn åt restaurangen, befinner sig ute på ännu en av sina långresor. Kaj är en livsnjutare och bohem med stor aptit på upplevelser och resor. Det går att bläddra i Kajs fotoalbum samtidigt som man äter mat inspirerad av Kajs många resor i världen.

– Det ska kännas som hemma och vi har fått ett mycket positivt mottagande av både lunch- och middagsgäster. Vi älskar att laga mat och är duktiga på det vi gör. Den mysiga miljön är förstås en viktig ingrediens, säger Robert, en medarbetare till Kaj.

Mat från världens alla hörn

Restaurangen Hemma hos Kaj slog upp portarna vid Hammarby kaj i början av oktober. Maten har tyngdpunkten på Italien, Mexico, Marocko och Kina. En trappa upp finns festvåningen ”Prinsessan Desirée med flyglarna”.

I lokalerna på 600 kvadratmeter finns även cateringföretaget AAA Catering. Och det var egentligen med catering det hela började.

– Vi letade efter en ny cateringlokal, fick kontakt med Fabege och såg de nyrenoverade kajhusen. När vi upptäckte möjligheterna med de öppna lokalerna så blev slutresultatet även en restaurang och festvåning.

Skräddarsydda lokaler

Just öppenheten tycker Robert är en av de stora fördelarna med lokalerna. De har kunnat styra planlösning och interiör precis som de vill. Exteriören med kvällssol, vattenutsikt och de vackra husfasaderna är ytterligare ett plus.

Hela fastigheten vid Hammarby kaj omfattar totalt 9 000 kvadratmeter. Den består av tre högre kajhus sammanbundna med lägre byggnader, och det går att hyra lokaler med storlekar på allt från 300 till 6 000 kvadratmeter. Lokalerna kan skräddarsys helt efter hyresgästernas önskemål.

Det östligaste kajhuset, där Hemma hos Kaj har sina lokaler, är redan fullt uthyrt och uthyrning av resterande ytor i fastigheten pågår.

Nära samarbete med Fabege

– Vi stormtrivs här. Till stor del är det tack vare vårt nära samarbete med Fabege, att de har förstått vår verksamhet och att vi förstår deras. Vi kunde inte ha en bättre fastighetsvärd.

Hemma hos Kaj har också ett bra samarbete med övriga hyresgäster. Restaurangen har inte bara blivit en naturlig mötesplats för boende i Hammarby sjöstad, utan även för dem som jobbar i kajhusen.

Men när får gästerna träffa den mystiske Kaj?

– Han är här ständigt och jämt när han inte är ute i andra delar av världen. Han pratar med gäster, berättar historier, pysslar och bonar i lokalen, möblerar om och kommer med souvenirer. Kaj trivs här, så största chansen att få träffa honom är att besöka kajhuset ofta. Då stöter man förr eller senare på Kaj, säger Robert.

Läs mer om Hemma hos Kaj här: http://www.hoskaj.se

Nyheter