Här är leken ett pedagogiskt verktyg

Genom att leka tillsammans på Retoys olika mötesplatser upplever barn att de kan vara med och skapa en värld där vi tar väl hand om varandra och naturen.  Det sker genom att de får byta, låna och skapa med leksaker – och alla är välkomna.

Miljön och barns rättigheter står i fokus varje gång barnen samlas inom Retoys olika verksamhetsområden, men viktigast av allt är leken. Målet hos det sociala företaget är att barn ska få uppleva att de är världsmedborgare som tillsammans kan leka sig till en bättre värld.

– Vi vill att barn ska få uppleva att det är kul att byta och skapa med leksaker. De blir då mer medvetna om att allt omkring oss är skapat av någon vilket även innebär att vi tillsammans kan konsumera och skapa på nya sätt som är mer hållbara och kärleksfulla för både människor och miljö, säger Maria Lundkvist som är kommunikationsansvarig hos Retoy.

I bakhuvudet har hon den överkonsumtion som ständigt pågår i vårt samhälle, och det faktum att en undersökning visar att genomsnittsbarnet i Sverige äger fler än 500 leksaker.

Olika former av hållbart samhällstänk

Retoy vill skapa ett mer hållbart samhällstänk. I praktiken uttrycks detta i tre former. De har leksaksbytesaktiviteter där barnen får ta med sig leksaker till Retoy, barnen får stämplar för alla leksaker de lämnar in och sedan kan de leka sig fram till nya favoriter bland saker som andra barn har lämnat in. På så sätt praktiserar de ett hållbart leverne.

En annan aktivitet är Retoy Labs där barnen får vara med och skapa nya leksaker från trasiga sådana och från återvunnet material.

Slutligen har de även Giftfria Lekytor där barn får leka med eko-etiska och rättvisemärkta leksaker. De har även utvecklat rutiner för att rensa ut leksaker som kan innehålla giftiga ämnen.

– Vi ser det som vårt ansvar att sortera bort saker som kan innehålla farliga kemikalier, just för att vi handskas med begagnade leksaker som ganska ofta innehåller farliga ämnen. Ju fler leksaker vi får in, desto fler kan vi sortera ut och desto bättre grundutbud kan vi ha, säger Maria Lundkvist.

Retoy

Tre hektiska år

Efter att Retoys grundare Soledad Piñero Misa valdes ut bland tusentals ansökande att med Retoy delta i Kinnevikgruppens inkubatorprogram Reach for Change, har det gått fort. Hon kom i kontakt med Fabege som trodde på konceptet.

– Fabege hjälpte oss med lagerlokal i samband med piloten på Luma bibliotek i Hammarby Sjöstad, och de hjälpte oss även ekonomiskt så att vi kunde utveckla vår pedagogiska verksamhet och sprida information, säger Maria Lundkvist och fortsätter:

– Det har betytt otroligt mycket för Retoy att de satsade på oss när vi precis var i startgroparna, före alla andra började göra det. Det har verkligen underlättat.

Från att ha startat med en leksaksbytesaktivitet, pedagogisk lekyta och Retoy Lab i piloten på Luma bibliotek i Hammarby Sjöstad 2011, finns Retoy nu på sex orter. I Hammarby Sjöstad har de numera leksaksbytesaktiviteter varannan vecka, och i Malmö påbörjade de förra året en större satsning av den pedagogiska verksamheten Retoy Lab för förskolor och fritids. De har också ett stort fokus på att sprida deras Retoylekytor med giftfria, eko- och fairtrade-leksaker till kommuner och företag runtom i Sverige.

Barnens Världspass

Förutom att sprida Retoyverksamhet till resten av Sveriges kommuner har de även ett så kallat Barnens Världspass på gång.

– Vi vill att passet ska fungera som en uppföljning av besöket hos oss. Det innehåller bland annat roligt pyssel och lekfull information till både barn och vuxna kring barns rättigheter och miljö. På så sätt kan de leka och lära vidare tillsammans hemma, säger Maria Lundkvist.

Läs mer om Retoy här.

Nyheter