Här jobbar vi – Siemens

Tidlöshet och nordiskt ljus är två ord som beskriver interiören på Siemens kontor i Arenastaden väl. En unik detalj är att Siemens medarbetare har fångat det bästa som svensk natur kan erbjuda på stora fotoväggar.

Siemens är ett globalt företag som bland annat arbetar med innovativa lösningar för intelligent infrastruktur, hållbar energiteknik samt effektiv produktion. Kontoret är byggt som ett stort showroom för företagets senaste tekniklösningar inom fastighetsautomation.

Kontoret är aktivitetsbaserat. De stora kontorsytorna är skapade för att motivera till kreativitet och samarbete. Landskapet är uppdelat i zoner för att få ned ljudvolymen. Samtals-, mötes- och konferensrum är omsorgsfullt fördelade på olika kontorsplan. På kontorets 10 000 kvadratmeter sitter cirka 700 medarbetare.

Inrednings- och möbelansvarig i projektet är Betina Ottosson tillsammans med inredningsarkitekt Ingrid Unsöld på EFG som har ansvarat för design och layout. Inredningsmässigt har de vågat ta ut svängarna gällande val av färger, möbler och material. Resultatet är ändå tidlöst med många öppna ytor och mycket ljusinsläpp.

Så här ser det ut på Siemens kontor i Arenastaden:

  • Exteriören är ritad av Thorbjörnsson+Edgren. De stora, rundade hörnfönsterpartierna och de smala glaspanelerna i orange, gult och violett gör att huset sticker ut i området.
  • Vid entrén möts besökaren av en pampig ljusgård med pelare. Här har arkitekterna arbetat med naturstensgolv samt väggpaneler med inbyggd akustisk funktion i ljus lönn, vilket samspelar med både belysning och ljusinsläpp.
  • Fotoväggen med Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn i skymningen sitter i matsalen. Det är vinnarbilden i Siemens tävling med syftet att ta fram fotoväggar till konferensrum, passager och matsal. Över 100 bidrag kom in från medarbetarna, varav ett 40-tal valdes ut till de olika väggarna.
  • Matsalen fungerar som ett vardagsrum med restaurangkänsla och är en naturlig mötesplats för informella möten, eller bara för att umgås.

Den ljusa lönnen återkommer på sidorna av den breda spiraltrappan som ringlar sig upp i huset. Med sin rena form för trappan tankarna till en jättelik skulptur.

Nyheter