Hemmakänsla och hållbarhet trenden på kontor

I mars välkomnade vi EFG som ny hyresgäst till Hammarby, expert på inredningslösningar för kontor och offentliga miljöer. De spanar ständigt in vad som är nytt och samarbetar med bland annat studenter, arkitekter och formgivare. 

– Just nu ser vi två tydliga trender, den ena är att vi går allt mer åt en hemmakänsla på kontoret och den andra att hållbarhet är stort, berättar Rebecca Wahren Dalén som är marknadschef på EFG.

Kontorsmiljön blir mer lekfull med flexibel design. Det ställer höga krav på funktionen, att man ska kunna dämpa akustik, ha möjlighet att skärma av och att lätt kunna variera sin inredning. Naturliga material, metaller som koppar och mässing, och en dovare färgskala ser vi mycket av nu. Äkta gröna växter, ombonat med tyger, mattor och punktbelysning är andra typiska detaljer.

– Idag arbetar många i öppna landskap där man inte har fasta platser så förutom flexibilitet i möbleringen måste vi också möta kraven som den mobila teknologin ställer.

EFG jobbar mycket med det digitala. Till exempel kan du som anställd ha ett digitalt kort med dina egna personliga inställningar. När du kommer till jobbet hämtar du din dator i ditt skåp. På en skärm kan du se var inloggade kollegor sitter i lokalen. Du väljer en ledig plats för dagen och sätter i ditt personliga kort i valt arbetsbord, som för över persondata, och bordet känner av och ställer in din förprogrammerade höjd som just du vill ha på skrivbordet. Du kan ställa in önskad tid du vill stå och arbeta per dag och se vilka arbetsplatser eller ytor som används av personalen för att på så sätt avgöra hur du bäst kan optimera lokalytan.

Den andra stora trenden är hållbarhet. Det händer att kunden vill ha hjälp att hantera befintligt möblemang och då hjälper EFG till att sälja, skänka bort eller återvinna. Av EFG får kunden sedan en hållbarhetsrapport, att de exempelvis skänkt energi som kan hålla en medelstor villa varm i ett år, som de använder i sin egen kommunikation.

– Att möblerna får ett nytt liv hos någon annan eller att materialen återvinns och blir till nya saker, kommer miljö, människor och vår planet till nytta och det känns bra att bidra till, avslutar Rebecca.

Nyheter