Höga tillväxtmål ställer krav på kontoret

Om 6 månader kan medarbetarna på SBAB mötas mer spontant. De flyttar från ett kontor i korridorer på tre plan, till en öppen lokal på ett plan med högt i tak och rekreationsmöjligheter.

SBAB väljer att lämna innerstan för Solna Business Park. Valet kändes självklart för vd Klas Danielsson när han såg den nya fastigheten.

- Kontoret är i ett enda fyrkantigt plan, med högt i tak och en stor härlig ljusgård i mitten. Där kommer vi att ha ett italienskt café. Vi ska även ha ett gym och eventuellt biljard- och pingisbord. På altanen blir det en grillplats. Det finns massor av tankar och idéer för att göra det till en kul och kreativ arbetsplats, säger han och fortsätter:

- Målet är att vi ska trivas, träffas mer spontant, och arbeta i en miljö som främjar ett kreativt sinne.

Ett nytt arbetssätt

Men att de flyttar beror inte enbart på att de såg möjligheter att bättre umgås i den nya fastigheten, det beror också på de aggressiva tillväxtmål de satt upp för de kommande åren.

Tanken är att kontorets utformning med aktivitetsbaserade arbetsplatser och stora öppna ytor ska hjälpa dem att uppnå de mål de satt upp inför framtiden.

- Målen är mer utmanande än tidigare, och ställer krav på att vi blir bättre på att fatta snabba beslut och driva vår affär mer effektivt, säger Klas Danielsson.

Han syftar på att det, i en miljö där arbetsplatsen är utformad för spontana möten, blir enklare för alla att mötas, arbeta tillsammans mellan avdelningarna och få bort silos. På så sätt effektiviseras verksamheten och det blir roligare att jobba. Samtidigt ökar kreativiteten.

Idag har de motsatt förhållande.

- Vi sitter i tre plan i smala korridorer med olika entréer. Här kan du arbeta i flera år utan att stöta på alla som jobbar här. Det är det vi måste bort från, säger Klas Danielsson.

Måste vara mycket bättre

Att flytta från innerstan innebär även att den nya miljön måste ha goda kommunikationer. Det kravet tycker de att Solna Business Park uppfyller. Från innerstan tar det 12 minuter med tunnelbanan, och 8 minuter med pendeltåg. Området har dessutom tvärbana och hela 14 busslinjer.

- Jag tror att den oro som alltid finns inför en flytt är just det faktum att vi flyttar bort från innerstan. Därför är det mycket viktigt att det blir enkelt att ta sig till och från det nya kontoret, samt att det nya kontoret är så pass mycket bättre än det gamla att det blir ett riktigt lyft att flytta. Det tror jag vi kommer att lyckas med, säger Klas Danielsson.

Om 6 månader går flyttlasset.

Nyheter