Höstens restaurangnyheter i Fabeges lokaler

Många restauranger har slagit upp portarna i våra lokaler under hösten. Nu presenterar vi tre spännande koncept, Atelier 23 i DN-skrapan, Fat Frank's på Karlavägen och Stairways To Heaven i Hammarby Sjöstad.

Atelier 23 – Middagsupplevelse på våning 23

Namn: Atelier 23
Adress: Gjörwellsgatan 30, våning 23.
Erbjuder: Restaurang med temakvällar och vinprovningar
Webbplats: pontusfrithiof.com

Tillagat på säsongens råvaror

Pontus Frithiof driver många omtyckta restauranger i Stockholm och nu öppnar han ytterligare en. Det nya konceptet liknar inte något av hans tidigare, matsalen ligger nämligen på våning 23 i DN-skrapan.

Namnet på restaurangen är Atelier 23 och består av sex olika rum, med olika inriktning. I två av dessa rum serveras rätter tillagade på säsongens matvaror som odlats i Stockholmsområdet. I de andra rummen arrangeras event och konferenser.

Atelier 23 har oregelbundna öppettider, så om man vill njuta av Pontus Frithiofs kokkonst är ett gott råd att dubbelkolla så att matsalen verkligen är öppen. Om den är det, har du verkligen något att se fram emot.

Utsikten från The Dining Room är fenomenal. Här har du panoramavy över Stockholms skyline. Om du istället vill veta hur kockarna gör för att servera sina välsmakande rätter är det i The Kitchen du borde sitta. Här blir du som gäst inkluderad i matlagningen.

Några av höstens teman på Atelier 23

  • Pontus Pop-Up – här lagar stjärnkocken Pontus Fritihof maten själv och serverar den i The Dining Room.
  • Wine-makers Dinners – Vinproducenter från världens alla hörn serverar unika viner.
  • The Dinner Club – Morgondagens kockar gör gästspel och serverar innovativa rätter.

Enkelheten viktig hos Fat Frank's

Namn: Fat Frank's
Adress: Karlavägen 60
Erbjuder: Italiensk pizza och goda viner
Webbplats: fatfranks.se

Som ett italienskt kafé och en amerikansk diner

Idén bakom den nya restaurangen Fat Frank's är enkel. Här serveras pizza gjord på råvaror av god kvalitet och viner som får smaklökarna att göra volter av lycka.

- Jag har bott i Italien och gillar verkligen det köket. När jag återvände till Stockholm insåg jag att det fanns ett behov av ett opretentiöst pizzaställe, så jag började leta efter en lämplig lokal, berättar Per Liljefors som är grundare av Fat Frank's.

Under tre års tid letade han, men trots ett tjugotal visningar var det ingen lokal som passade hans önskemål. När han sedan tog klivet in genom dörren på Karlavägen 60 kändes allting rätt. Några månader senare öppnade Fat Frank's, restaurangen som är en blandning av ett italienskt kafé och en amerikansk diner.

Per Liljefors vet förstås vad som är hemligheten bakom den perfekta pizzan. Receptet är hemligt men beståndsdelarna delar han gärna med sig av.

- Allt som behövs är en bra botten, enkel tomatsås och en bra mozzarella, säger han.

I nuläget har restaurangen plats för drygt 35 gäster och på menyn finns 14 olika pizzasorter. Men Per Liljefors och hans kollega Carl Jahnsson serverar även pizzor på företagsfester och privata tillställningar.

- Vi har en cateringverksamhet, där vi tar med oss våra bärbara ugnar och serverar mat på olika platser, i olika sammanhang. Enkelheten är ett ledord i vår verksamhet, säger han.

New York-inspirerad restaurang intar Hammarby Sjöstad

Namn: Stairways To Heaven
Adress: Hammarby Fabriksväg 43
Erbjuder: Luncher med inspiration från New Yorks olika kvarter.
Webbplats: niklasandfriends.se

Himmelskt gott en trappa upp

Under september månad fick Hammarby Sjöstad en ny lunchrestaurang. I den New York-inspirerade lokalen på Hammarby Fabriksväg bestämde sig kocken Niklas Nordberg för att öppna en matstudio, tillsammans med sina vänner.

- Restaurangen ligger en trappa upp och eftersom vi lagar så god mat tänkte vi att Stairways To Heaven var ett passande namn, säger han.

Sedan några veckor tillbaka serverar de luncher i lokalen och stället har snabbt blivit mycket omtyckt av besökarna.

- Det är många som arbetar i närheten som kommer förbi, men även folk som tar sig hit från Nacka.

Inspirationen till rätterna som serveras på Stairways To Heaven kommer från New Yorks olika kvarter. Ögnar man igenom menyerna som finns på hemsidan kan man ana både Little Italy, Chinatown och de typiskt amerikanska smakerna.

- Jag gillar hur de blandar de olika köken, där kan man få allt. Fastfood-temat är ständigt närvarande. Det är den känslan vi vill att besökarna ska känna när de kommer till oss, säger han.

Utöver den nyöppnade restaurangen i Hammarby Sjöstad driver de även en cateringverksamhet under namnet Niklas & Friends. Dessutom arrangerar de företagsarrangemang, fester och middagar.

- Vi har drivit många restauranger tidigare och gillar att starta nytt. Men framöver är planen att vi ska hitta flera ställen att vara på och köra vidare med detta koncept. Vi tror på en expansion för våra matstudios, säger han.

Nyheter