Mat och vänskap som i dåtidens Paris

En rätt och en sås – nyöppnade restaurangen La Gare gör det inte svårt för gästerna att välja maträtt. Men dessertlistan är desto längre.

Restaurangen La GareEndast ett stenkast bort från Stockholms Centralstation, inrymd i Central Hotel, hittar du nyöppnade Le Relais de La Gare – eller La Gare som restaurangen kort och gott kallas. Det är en fransk bistro som tagit sitt namn från närheten till centralstationen, och som livnär sig på något så underligt som att servera en enda huvudrätt.

– Idag är gastronomin mer utbredd än någonsin med matbloggar och matprogram på tv. Rätter serveras på verktyg, vrakgods och stenar – allt annat än en vit tallrik. Alla lagar, alla äter och alla fotograferar sin mat. Men många har glömt vad det är att dela en middag. De är så fokuserade på maten som kvällens stjärna. Därför behövs en äkta fransk krog. Ett ställe där alla kan få ta en paus, äta gott och prata högt, säger Andreas Martinez som är krögare på La Gare.

Idén kom efter att ett arbetsteam inom Ligula Hospitality Group besökt restaurangen L’entrecote i Paris. Den lilla restaurangen hade en historia och en känsla som alla föll för, och även här fanns det bara en rätt på menyn. Istället för maten var det gästerna och stämningen som låg i huvudfokus.

La Gare är i förlängningen ett slags hyllning till L´Entrecote. Andreas Martinez anser att det bästa med den lilla franska restaurangen är just enkelheten.

Restaurangen La Gare, köksteam– Här behöver du inte komma uppklädd eller uppföra dig på något speciellt sätt. Kom in som du är och umgås med vänner över en bit mat. Det är ett ställe där vännerna är viktigare än maten, och där samtalet väcker större uppmärksamhet än vinlistan, säger han.

Då de endast serverar en enda huvudrätt skulle du kanske kunna tänka dig att denna byts ut med jämna mellanrum? Men i så fall tror du fel. Här finns en rätt och en sås. Såsen är La Gares hemliga specialsås. På menyn står det ryggbiff, men lite valfrihet finns det ändå för du har möjlighet att byta ut den mot kyckling eller fisk.

Medan huvudrättslistan är kort, är dessertlistan desto längre. Här ryms allt från crème brulée och tarte tatin till varm chokladfondant och fransk sockerkaka med rom.

– Avsaknaden av klassiska desserter i Stockholm är påtaglig. Och vi gillar desserter, de är kul och spännande, säger Andreas Martinez.

 

Faktaruta / La Gare
Öppnade: 25 april 2013
Var: Central Hotel, Vasagatan 38, Stockholm
Inriktning: Fransk
Koncept: En rätt och en sås
Namnbetydelse: Stationen

Faktaruta / Andreas Martinez
Andreas Martinez är krögare hos La Gare och Head Chef på Profilrestauranger. Han har tidigare varit köksmästare på bland annat Stadshuskällaren och Haga Forum.

Nyheter