Mäktig byggnad ska omfamna gatan

Det tidigare slutna tingsrättshuset genomgår en total makeover. När allt är klart står en blåklassad byggnad med öppen planlösning, öppenhet mot gatan och ett storslaget inre på plats.

Något pågår på Fleminggatan. Det gamla men speciella tingsrättshuset Klamparen håller på att få nytt liv i form av ny design och modern teknik.

– Det är ett jättebra, gediget hus med höga arkitektoniska gamla värden som vi präglar och förfinar, säger Henrik Nyberg som är projektchef på Fabege.

Blåklassad byggnad i behov av modernisering

Klamparen är en blåklassad byggnad som har alla förutsättningar att bli ett fantastiskt kontorslandskap för företagare tack vare dess utformning. Men fastigheten var i behov av modernisering för att den skulle fungera så som det var tänkt.

– Byggnaden har stora våningsplan, generösa takhöjder, vackra och påkostade materialval som koppar, furu, specialdesignade armaturer och undertak. Men huset byggdes åt en specifik hyresgäst och behöver byggas om för att anpassas till nutidens krav på kyla, ventilation och öppna kontorslandskap, säger Sofia Sköld som är uthyrare på Fabege.

Energieffektiv anläggning sänker driftskostnaden

Ansvariga på Fabege bestämde sig därför för att göra en total ombyggnad av samtliga utrymmen med moderna installationer och en energieffektiv anläggning som sänker driftkostnaden och sparar på miljön. Men samtidigt bevarar de byggnadens arkitektoniska värden.

– Vi bevarar till exempel tingssalarna men ändrar dess användningsområde. Idag används de som sessionssalar och matsal för Skolverket, säger Sofia Sköld.

Nya hyresgäster bidrar till närområdet

I och med renoveringen kommer fastigheten också att få ett flertal nya hyresgäster som bidrar till närområdet.

– Sista förädlingsdelen kvarstår, då ska vi öppna upp hela undre delen mot Fleminggatan. Där kommer mer konsumentvänliga företag att ligga. Undre delen är idag väldigt sluten men i och med förändringen sätter vi in exempelvis skyltfönster istället och öppnar upp mot gatan, säger Henrik Nyberg.

Det innebär att nyrenoverade Klamparen innehåller både kontor och butiker. De som arbetar i byggnaden har således nära till kommunikationer och innerstadspuls medan besökare och boende i området kan shoppa och äta god mat.

Nyheter