Landslagskockens lunchrestaurang ligger i Arenastaden

Precis vid stora gångvägen mellan Solna Station och Friends Arena ligger en av Arenastadens största lunchrestauranger. Stället heter Modis och personalen som jobbar där är ovanligt meriterad. Restaurangchefen Jonas Franzén är nämligen lagledare för Svenska Kocklandslaget med ett OS-guld på meritlistan och Modis köksmästare Isak Wiig är medlem i laget.

Modis, kockÄnda sedan starten i september förra året har Modis stått för prisvärd mat av hög kvalitet. Och storleken till trots – 600 sittplatser på 1080 kvadratmeter – håller Jonas Franzén fast vid konceptet att inte laga mat på halvfabrikat. Menyn byts ut dagligen och anpassas efter årstider och de råvaror som finns tillgängliga.

– Jag menar att det går att laga mat för fler än 300 gäster och ändå finna glädje i det. Och hos oss är det mycket kärlek i matlagningen. Därför får du som gäst 100 procent hemlagad mat hos oss, säger Jonas Franzén.

Detta innebär förstås många utmaningar vad gäller logistiken.

– Gästerna ser inte, och ska inte se, vilket jobb som ligger bakom matlagningen för att uppnå våra självuppsatta mål. Till exempel förädlar vi alla råvaror så att det blir bästa kvalitet till ett bra pris, berättar Jonas Franzén.

Många gäster från Vattenfall

Inredningen på Modis präglas av ljusa färger och naturmaterial. Bufféerna är av sten och på golvet ligger rejäl klinker. Utanför finns plats för 200 uteplatser där gästen kan njuta av solen. Jonas Franzén säger att han är jättenöjd med hur restaurangen har tagits emot av kunderna sedan starten i höstas. Modis ligger i samma hus som Vattenfalls huvudkontor så det faller sig naturligt att största delen av besökarna kommer just från Vattenfall.

– Vi har även ett rum med mikrovågsugnar där Vattenfallanställda kan värma sin lunchlåda, använda vårt porslin och sitta med sina kollegor som beställt mat från buffén, säger Jonas Franzén.

 

Ett lärorikt jobb

ModisModis är den första restaurangen där Jonas Franzén bär helhetsansvaret. Så trots sin mångåriga erfarenhet från Radisson BLU Strand Hotel, Berns och Leijontornet fick han lära sig en hel del nya saker under resans gång.

– Det är många bestämmelser, till exempel alkohollagen eftersom vi har utskänkningstillstånd i våra lokaler. Och så var jag inblandad i en mängd byggfrågor i diskussionerna mellan oss, fastighetsägaren Fabege och arkitektfirman. Men det var bara kul för då fick man allt som man ville ha det, säger han och skrattar.

Modernt och personligt

Ägare till Modis är MODIS Restauranger AB, en kedja som förutom finkrogen Jonas på Kungsholmen driver ett 15-tal lunchrestauranger runtom i Stockholm. Företaget har även ansvarat för restaurangen i Vattenfalls gamla huvudkontor i Råcksta.

– I och med att Jonas kom in som restaurangchef har restaurangkonceptet moderniserats. Han har tillfört en ny dimension vad gäller personlig service, säger Daniel Jirhäll, marknadsområdeschef på Fabege. Daniel Jirhäll har själv varit och ätit på Modis som ligger två minuters gångväg från hans kontor, och han ger maten ”med beröm godkänd”.

– Tänk dig en lunch på 90 kronor tillagad av en landslagskock! Jag tror inte att man någon annanstans i Storstockholm kan få så högkvalitativ mat till ett sådant pris, säger Daniel Jirhäll.

Hur var det då det med kopplingen mellan Svenska Kocklandslaget och Modis? Finns det någon?

– Oavsett om vi lagar mat här eller i landslaget, så toppar vi alltid med avslutningen. Och visst kan det finnas kryddkombinationer som vi vill testa i landslagssammanhang också. Men varje dag här är som en tävling, så där har du kopplingen, ler Jonas Franzén.

Modis


Fakta / Restaurang Modis
Modis öppnade för lite mer än ett halvår sedan på Evenemangsgatan 11 i Arenastaden. Namnet Modis är en förkortning för ”Mat och dryck i Solna”. Läs mer på www.modisrestauranger.se.

Nyheter