Besök stadens rum under Open House

Nyfiken på hur det ser ut högst upp i retropärlan Wenner-Gren Center? Eller hur det känns att stå inne i mäktiga Friends Arena? Den 7-8 oktober har du chansen.

Då är det nämligen premiär för arkitekturfestivalen Open House i Stockholm. Då öppnas några av Fabeges byggnader och stadsmiljöer upp för allmänheten.

– Vi vill visa upp våra hus och stadsmiljöer för stockholmarna, säger Charlotta Liljefors Rosell, förvaltningschef på Fabege. Till vardags pågår den ordinarie verksamheten i våra byggnader men under festivalen är vem som helst välkommen in!

Gratis visningar

Open House Stockholm är en del av det internationella nätverket Open House Worldwide som sedan ett antal år visar upp arkitektur i storstäder över hela världen. Byggnader, parker, nyproduktion och äldre. Tunnlar, broar, hus och hem – allt gratis.

– Tanken med festivalen är att visa upp vanligtvis slutna rum så att alla som bor här ska kunna känna sig lite mer involverade i sin stad nu när den växer så mycket, säger Anja Alemdar, pressansvarig på Open House Stockholm. Men det kommer inte att vara frågan om någon ”smal” arkitektur, alla byggnader och platser är valda för att intressera en bredare publik.

Alla har en historia

En referensgrupp inom Open House Stockholm väljer ut de mest spännande bidragen av de som nominerats. Gemensamt för dem alla är att de har en historia värd att ta del av, även nybyggena.

– Man kanske har gått förbi något av husen hundratals gånger utan att egentligen känna till varför det byggdes, säger Anja Alemdar. Men nu kan man alltså hänga med på stadsvandringar eller guidade visningar och få höra historien bakom.

Vandra i Arenastaden

På frågan om vilken plats eller byggnad man ska se om man bara hinner se en, svarar Charlotta Liljefors Rosell snabbt:

– Arenastaden! Det är ett utmärkt tillfälle att få höra om förvandlingen av ett ruffigt stationsområde till en modern stadsdel.

Några av de byggnader och platser Fabege visar upp är:

  • Arenastaden
  • Friends Arena
  • Carnegiebryggeriet
  • Luma
  • Hotell Kung Carl
  • Wenner-Gren Center
  • The Winery Hotel
  • Tidningshuset (DN-skrapan)
  • Centralbadet

Mer information och övriga öppna byggnader hittar du på Openhousestockholm.se

Nyheter