På gång i Arenastaden

Arenastaden omvandlas i snabb takt från ett industriområde till en allt mer levande stadsdel. Med det förbättras även kommunikationerna och det byggs för fullt i området. Men vad är det egentligen som är på gång och vad kommer allt grävande att resultera i?

Arenastaden bostäder

Ny av- och påfart 

För dig som kommer resande från Enköpingsvägen blir det snart smidigare med den nya av- och påfarten till Kolonnvägen. Arbetet beräknas bli klart i april 2015 och innefattar även en flytt av de två kulturmärkta byggnaderna ”Rödingarna”. 

– Flytten av byggnaderna ska bli intressant att följa, säger Per Åsbrandt, fastighetsutvecklare på Fabege.

Ny bro i sikte 

Vid Quality Hotel Friends byggs just nu Signalbron, en vägbro över spåren mellan Frösunda och Arenastaden, som leder huvuddelen av de resande med bil från Kolonnvägen till Mall of Scandinavia. Det blir dessutom en otroligt viktig ventil vid stora arrangemang på Friends Arena.  

– Signalbron blir klar i maj 2015 och i dagsläget är en etapp klar. Redan under vecka 19, 2014, lanseras den andra delen av bron vilket innebär att den ”puttas” över spåren från Kolonnvägen och ansluter till Friends Arena. Det kan vara kul att hålla koll på, tipsar Per Åsbrandt på Fabege.

Karta Signalbron

Norra körrampen förenklar för trafiken

Nu påbörjas arbetet med Norra Rampen i Arenastaden. Den långa körrampen börjar vid Signalbron och fortsätter norrut ner till Råsta Strandväg. Rampen ska underlätta för besökare att ta sig med bil eller buss till Quality Hotel Friends och Mall of Scandinavia. Arbetet har precis påbörjats och ska som mycket annat vara färdigställt i mitten av 2015.

Besökare till Quality Hotel Friends rekommenderas under byggtiden att köra in från Råsundavägen, ta in Dalvägen och sedan köra via den södra delen av Råsta strandväg upp till hotellet. 

Frösundaleden byggs om 

Per Åsbrandt

Det kommer även att ske ett antal vägförbättringar, bland annat en cirkulationsplats som byggs i korsningen Råsundavägen, Dalvägen och Frösundavägen. Dagens korsning byggs om till cirkulationsplats och den byggs i tre etapper varav den första delen är klar nu och den andra delen blir klar i maj 2014.Sista delen beräknas blir klar under hösten 2015. Frösundaleden från E4:an kommer att breddas med ett kollektivkörfält. Det arbetet kommer att påbörjas under 2014. 

Ett projekt som blir klart redan i mars 2014 är arbetet med en taxistation som byggs vid nordvästra hörnet av Friends Arena. En efterlängtad knutpunkt som taxibilarna ska kunna utgå ifrån och trafikera Arenastaden till både vardag men framför allt till fest, säger Per Åsbrandt. 

Bostäder

Produktionen av bostäder löper på med full fart och den första inflyttningen i höghusen vid Friends Arena sker under maj 2014. Det femte och sista höghuset, som placeras längst norrut, blir färdigställt någon gång i maj 2018. De bostäder som byggs in i Mall of Scandinavia längs Evenemangsgatan och de spännande radhusen på taket till Mall of Scandinavia färdigställs under 2014 - 2015. 

Arenastaden

Ny gångramp till Vattenfall

Den andra rampen som byggs är en gångramp från Målbron ner till Evenemangsgatan och som landar intill Vattenfallbyggnaden.

Detta arbete är precis påbörjat och arbetet ska vara färdigställt i mitten av 2015. Rampen kommer avsevärt att förbättra tillgängligheten för kunder och besökare till Arenastaden och Friends Arena.

Scandinavian Office Building 

Bygget av Scandinavian Office Building är i full gång och de inglasade kontorslokalerna ligger ovanför Mall of Scandinavia. Totalt finns en tillgänglig lokalarea på cirka 42 000 kvadratmeter som kommer att hyras ut. Entrén till Scandinavian Office Building ligger vid Stjärntorget och nås via gångrampen eller Målbron. Arbetet beräknas vara klart under våren 2015.

Nyheter