Prisad arkitekt bakom Quality Hotel Friends

Ett landmärke i all sin enkelhet. Ett hus som ser kul ut och som har en tydlig grafisk identitet. Så beskriver arkitekten Karolina Keyzer Quality Hotel Friends i Arenastaden. I oktober mottog hon Solna stads Stadsmiljöpris 2013 för sitt arbete med hotellet.

Quality Hotel Friends var ett av de uppdrag som Karolina Keyzer la ner hela sin själ i från starten 2008 och fram till dess hon slutade på Wingårdhs 2010. Och det gav resultat.

Den 16 oktober prisades hon för sitt arbete med hotellet och juryns motivering till Solna stads Stadsmiljöpris 2013 lyder:

– Byggnaden med sin höga arkitektoniska kvalitet ger med sin rena struktur och resning karaktär till hela Arenastaden samtidigt som den även annonserar stadsdelen ut mot Stockholms infrastruktur.

Hög arkitektonisk kvalitet

Beställaren av uppdraget ville att det skulle finnas en tydlig koppling mellan hotellet och arenan. Karolina Keyzer drar sig till minnes att det var Gert Wingårdh som såg Zlatan Ibrahimovics svettdroppar i pannan framför sig och att idén till de runda fönstren föddes där.

– Det passar bra med ett högt hus i just det här området. Men det kräver också mycket, ju högre man bygger desto bättre måste det vara. Arkitektonisk kvalitet och byggnadens höjd hänger inte ihop generellt, säger Karolina Keyzer.

Quality Hotel Friends öppnade i augusti i år och har nationalarenan Friends Arena som sin närmaste granne.

Hotellet är 94 meter högt och har 25 våningar. Mest uppmärksamhet har byggnadens tusen runda fönster väckt. Det största fönstret är 2,5 meter i diameter. Den runda formen ska föra tankarna till fotboll.

Arkitekt Karolina KeyzerVad tycker du att varje bra hotell ska ha?
– En skön säng, ett vänligt mottagande och en vacker utsikt, säger hon.

I sin nuvarande roll som Stockholms stads stadsarkitekt värnar Karolina Keyzer om att det som byggs i Stockholm också bidrar till att göra Stockholm till en bättre stad.

– Arkitektur och kvalitetstänkande är värdeskapande verktyg. Det är viktigt att ta hänsyn till dem tidigt i beslutsprocessen för att nå ett lyckat resultat. Det gäller allt från helhet till detalj, särskilt när vi diskuterar hur vi tar hand om våra offentliga rum, säger hon.

Har du några favoritbyggnader i Stockholm och Solna?
– I Stockholm är Kulturhuset en svårslagen favorit. I Solna ligger det en verklig pärla i Hagaparken, Gustav III:s paviljong. Den är ritad av Olof Tempelman och har en vacker sekvens från mörkt till ljust där spegelsalen till slut flätar ihop ute och inne till ett litet mästerverk, avslutar hon.

Bild: Karolina Keyzer

Nyheter