Prisbelönta Restaurang Farang på plats i kvarteret Apotekaren

Stockholms krogutbud fick ett omskrivet nytillskott i början av februari då Helsingforsbaserade Restaurang Farang öppnade en filial på Tulegatan 7 i kvarteret Apotekaren. Det är Utbildningsradions gamla lokaler som har rustats upp och fått en industriell touch speciellt anpassad efter Farangs koncept.

Restaurang FarangFarang i Helsingfors har två Michelin Bib Gourmand-utmärkelser i bagaget och har blivit utsedd till Finlands bästa restaurang flera gånger. Nu har de kommit till Sverige för att fortsätta segertåget. Farang Stockholm rymmer 180 sittplatser, cocktailbar och lounge.

Kim Öhman, köksmästare på Farang Stockholm, berättar att han och de andra två ägarna Tomi Björck och Matti Wikberg har jobbat med projektet i flera år.

– Modernt asiatiskt är ju jättetrendigt i många andra europeiska storstäder och det känns som att det finns utrymme för en sydostasiatisk modern restaurang i Stockholm, även om restaurangutbudet redan är mycket bredare här än i Helsingfors, säger Kim.

Rustik inredning med industrikänsla

Den 25 meter långa huvudmatsalen är restaurangens hjärta. Den omringas av ett öppet kök och flera mindre matsalar med mer intim interiör. Ovanför hela Farang svävar det välvda, bågformade taket. Kim är nöjd med det centrala läget i Stockholm, och inte minst med själva lokalen.

– När vi hittade det här stället blev vi kära på en gång. Här finns en industrikänsla som vi gillar och det är en jättevacker lokal där vi har haft chansen att göra det vi vill med inredningen, säger han.

Faranggänget har samarbetat tätt med Fabege kring utvecklingen av lokalen:

– Vi har åkt över till Stockholm en gång i veckan under nästan ett års tid. Det har fungerat jättebra. Bara en sådan sak som att vi kunde smygöppna en hel vecka före utsatt tid – det händer nästan aldrig inom restaurangvärlden där öppningsdatumen ofta kan skjutas fram flera månader, säger Kim.

Restaurang Farang

Ett välkommet tillskott i kvarteret

Oskar Sköld har ansvar för projektet hos Fabege. Han tycker att det känns kul med en restaurang som hyresgäst i Apotekaren:

– När UR flyttade fick vi en väldigt stor yta att jobba med. Den största delen har blivit kontor, men det är trevligt att få in en annan typ av hyresgäster också. Farang tillför både huset och området något nytt – och förhoppningsvis hela Stockholm!

FAKTA / Restaurang Farang
Läs mer om Restaurang Farang på deras webbplats.

Nyheter