Sabis första renodlade krog finns i Arenastaden

I snart 140 år har Sabis drivit matvarubutiker, catering, lunchrestauranger, hotell och konferensanläggningar. Men först i år startade detta välkända varumärke sin första renodlade Stockholmskrog. Slagteriaktiebolaget öppnade sina portar förra månaden i Sjökvarteret i Arenastaden.

Slagteriaktiebolaget– Krogen inleder en ny era inom företaget. Våra lunchrestauranger är anpassade till våra kunders önskemål, men här kör vi vårt eget restaurangkoncept, säger Anette Löfgren, som är chef för Slagteriaktiebolaget.

Namnet är en hänvisning till företagets rötter. Sabis (Slagteriaktiebolaget i Stockholm) grundades 1874, då med charkuterifabrik och ett antal köttbodar runt om i Stockholm.

– Konceptet för Slakteriaktiebolaget är en referens till företagets historia. Inte bara namnet, utan även inriktningen med mycket kött och chark, berättar Anette Löfgren.

Rutigt klinkergolv och vitkaklade pelare

Och visst känns det som att ta steget in i förra seklet. Det rutiga klinkergolvet och de vitkaklade pelarna för tankarna till en butik på Östermalm kring 1920, och personalens slakteriförkläden bekräftar känslan på ett subtilt men effektivt sätt.

– Vi vill återknyta till en sann historia, samtidigt som köttbaserad mat har upplevt något av en comeback det senaste året, säger Anette Löfgren.

På Slagteriaktiebolaget beställer gästen sin köttbit och väljer tillbehören, som sallader och såser, själv. Öllistan är gedigen, med både öl på fat från Carlsberg och ett antal olika varumärken från mikrobryggerier. Även vinlistan erbjuder ett brett utbud med viner från den gamla och nya världen.

I köket ansvarar Pär Andersson, vars senaste restaurang, Väderstad Centralkrog, fick en placering i exklusiva White Guide. Pär är också prisbelönt nyföretagare och blev år 2010 utsedd till Årets Östgötakock.

Hjärtat i restaurangen är den stora, centrerade baren där gästerna kan ta en aperitif eller ett glas vin inför konserten på Friends Arena. Inredningen, som går i brunt, grönt och mörkt rött, glittrar fint när solen speglar sig i de stora öppna fönstren ut mot gatan.

Slagteriaktiebolaget

Coffeeshop och skybar

Sabis driver också en coffeeshop i anslutning till restaurangen. ”Kaffe & Deli” ligger vid Ljusgården i Sjökvarteret-huset och säljer lättare luncher, som sallader och mackor. På morgnar och förmiddagar serveras frukost med mackor, yoghurt, müsli, hemmagjorda smoothies och färskpressad juice. Kaffe & Deli bedriver även en cateringverksamhet för företagen i huset och i kvarteret.

Även skybaren längst upp i huset drivs av Sabis. Lokalen hyrs ut som festvåning och konferensanläggning och har plats för 65 sittande gäster eller dubbelt så många mingeldeltagare.

– Utsikten över tre väderstreck är hänförande, vi befinner oss ju på 10:e våningen så man får bra överblick över hela Solna och Arenaområdet! säger Anette Löfgren. 

”Arenastaden en intressant kombination”

– Arenastaden är ett väldigt intressant område. Närheten till Friends Arena är a och o för oss, samtidigt som blandningen av kontor och bostäder kommer att bjuda på ett brett och blandat publikunderlag, säger Sabis vice vd Madeleine Brehmer som tror att restaurangens typiska gäster blir de som ställer höga krav och vill unna sig en god måltid i en trevlig krogmiljö.

Sabis långtgående samarbete med företagen i huset – Carlsberg, AIK, Svea Ekonomi och Svenska Fotbollförbundet – bidrog till beslutet att öppna i Arenastaden, berättar Madeleine.

– Vi har även ett bra samarbete med Fabege. Vi finns ju redan i Fabeges fastighet vid Wenner-Gren Center. Vi presenterade vårt koncept tidigt, och stämde av kvalitetsnivå och målbild med våra kontaktpersoner. Samarbetet hjälpte oss att komma igång.


Fakta Sabis:
Sabis AB är ett svenskt, helägt familjeföretag grundat 1874. Idag driver Sabis sju matbutiker, tjugo restauranger, tre konferensanläggningar, tre hotell och tio caféer i Stockholmsområdet. År 2010 omsatte Sabis cirka 1 miljard SEK och företaget har idag cirka 600 medarbetare.

Nyheter