Sverige mot England först ut i nya nationalarenan

Den 1 augusti 2012 får Friends Arena nycklarna till den nya nationalarenan. Den 14 november möter Sveriges herrlandslag i fotboll England. Mellan dessa datum invigs Friends Arena officiellt med en rad hemliga artister.

– Arenan ska bli världsledande på liveupplevelser, säger Malin Sparf Rydberg, kommunikationschef på Friends Arena.

Friends Arena konserVad är status för arenan i dagsläget?
– Arenan börjar ta form. Och det går snabbt. Det är en fantastisk känsla att varje dag se hur arbetet fortskrider och att det snart är dags för invigning, säger Malin Sparf Rydberg.

Redan nu är det klart att Sveriges herrlandslag i fotboll kommer att spela samtliga hemmamatcher på Friends Arena. Spikat är också att arenan blir AIK:s hemmaplan, att SM-finalen i bandy avgörs där den 17 mars 2013 och att dam-EM i fotboll spelas i arenan.

Vad blir det bästa med den nya arenan?
– Att den blir en fantastisk upplevelse för alla. Alla ska sitta bra, se bra, äta bra och ta sig till och från arenan enkelt och bra. Vi kommer att få in 50 000 gäster vid sportevenemang och 65 000 vid andra evenemang – alla under tak. Så ingen hänsyn behöver tas till vädret. Det gör att hela familjen kan komma till Swedbank Arena, vanligtvis besöker män mellan 35-45 år fotbollsevenemangen idag. Det där ska vi ändra på, säger Malin Sparf Rydberg. 

Behöver Stockholm verkligen fler arenor? 
– Ja, det handlar ju egentligen om att ersätta arenor som blivit till åren och ska rivas. Råsunda är 75 år gammal i år och den gamla trotjänaren får nu ge plats för bostäder och kontor i stället. Söderstadion är också gammal och ska också den följdriktigt bytas ut. Och intresset för de nya arenorna går inte att ta miste på. I arenan finns 92 loger och 7 000 stolar, varav merparten ska säljas till företag och privatpersoner innan öppningen, vilka vi har förfrågningar kring dagligen, säger Malin Sparf Rydberg.

Vilket är ditt drömevenemang?
– Tänkt dig en magnifik operaföreställning inför en fullsatt nationalarena. Det vore något som går utanpå det vanliga!

Friends Arena

Faktaruta:
I Friends Arena kommer det att finnas plats för upp till 65 000 gäster. Här kommer det svenska herrlandslaget i fotboll att spela, världsartister att uppträda och de häftigaste showerna att visas. Året runt. När arenan står färdig år 2012, kan Solna och huvudstadsregionen stoltsera med att ha Skandinaviens största och mest moderna arena. Swedbank Arena ägs av Svenska Fotbollförbundet, Solna stad, Jernhusen, Peab och Fabege.

Nyheter