Mjuka värden viktigt när Röhnisch valde nytt kontor

Röhnisch gör sportkläder – för och av kvinnor. När flera avdelningar från Örebro, Norrköping och Stockholm skulle flytta ihop valde man Hammarby Sjöstad. Familjeföretagets vd Fredrik Röhnisch berättar varför.

Högst upp i ett hus på Virkesvägen hänger rader med färgglada kläder i funktionsmaterial. Lokalerna är ljusa och luftiga samtidigt som industrikänslan som finns i väggarna har bevarats. Här sitter Röhnisch sedan en tid tillbaka.

Från tre kontor till ett gemensamt

Fredrik Röhnisch är vd på familjeföretaget sedan 2011 då han tog över efter sin pappa Claes. Han säger att hans jobb framför allt handlar om att skapa en attraktiv arbetsplats.

Fredrik RöhnischNär det gäller nyrekrytering är Stockholm också en bättre plattform, menar Fredrik.

Röhnischs 40 anställda satt fram till nyligen utspridda på flera olika kontor: designteamet i Nyköping, försäljning och marknad i Örebro. I Stockholms innerstad fanns ett showroom. Nu har flera avdelningar flyttat ihop på Virkesvägen i Hammarby Sjöstad.

Det var ett stort beslut att flytta, berättar Fredrik:

– Vi har växt en hel del och har tuffa mål, men vi tror mycket på det vi gör och att vi kan ge mer kända varumärken en bra match. Nyckeln till att kunna vara med och konkurrera är att sitta under samma tak allihop. Det duger inte att vara utspridda som tidigare, vi måste leva i samma vardag.

Lokaler som andas företagets värderingar

Mycket tid och kraft lades på att hitta rätt lokal för det nya kontoret.

Röhnisch sportkläder– Man spenderar mycket tid på jobbet och då är ju miljön man befinner sig i extremt viktig. Folk ska trivas helt enkelt. Vi ville också att lokalerna skulle vara praktiska sett till våra behov. Vi håller på med design och mode, och det ska speglas här, säger Fredrik.

I och med att lokalen skulle totalrenoveras kunde Röhnisch tillsammans med Fabege anpassa det nya kontoret helt och hållet efter verksamheten. Det har enligt Fredrik lett till att lokalen är ”både praktisk för det vi gör, och väldigt trivsam”.

– Att göra ett kontor snyggt är inte så svårt, men att få det funktionellt är inte lika lätt. Här har vi en öppen planlösning där designavdelningen sitter på ena sidan och försäljnings- och marknadsteamen på den andra. De ska kunna jobba tillsammans, men ändå inte ”på” varandra. Köket finns i mitten som en naturlig mötesplats, förklarar han.

I lokalerna ryms också ett showroom som även fungerar som mötesrum – och till och med ett lager.

– Runt 3 000 provplagg får vi plats med här uppe utan att det stör!

Mjuka värden styrde valet

Röhnisch letade först efter lokaler norr om Stockholm.

– Det hade varit mer praktiskt av logistiska skäl eftersom vi fortfarande har viss verksamhet kvar i Örebro. Men både lokalen och området här i Hammarby Sjöstad fick oss att tänka om. Det är viktigt för oss med schyssta omgivningar. Från mitt fönster ser jag Hammarbybacken och vi har nära till vattnet. Det är ett trevligt område som passar vårt företag väldigt bra, säger Fredrik, och fortsätter:

– Det handlar om mjuka värden som inte alltid går att räkna i Excel.

Röhnisch


FAKTA / Röhnisch
Röhnisch är ett svenskt familjeföretag som grundades 1945 av Hellmut Röhnisch, Sveriges första SM-vinnare i gymnastik. Röhnisch gör träningskläder, golfkläder och vinterjackor för kvinnor. Företaget äger även varumärket Stay in Place som säljer sportunderkläder.

Nyheter