Projekt Trikåfabriken

I Hammarby Sjöstad finns ett av Fabeges senaste utvecklingsprojekt, Trikåfabriken. En byggnad som rymmer mer än hundra år av historier och minnen, och som nu ska omvandlas till en dynamisk kontorsbyggnad i ständig förändring.

Ett hus med en historia

På Hammarby Sjöstads södra strand, ett område som ursprungligen användes som jordbruksmark, byggdes ett nytt industriområde upp mellan åren 1918-1925. Trikåtillverkaren Albert Terberger AB var det första företaget att etablera sig i området och 1928 stod de nya lokalerna på Virkesvägen 2 klara. Än en gång byter området kring Virkesvägen skepnad, från industriområde till en levande stadsdel med bostäder, kontor, restauranger, caféer, barer, ekologiska mataffärer och små butiker.  

Ett levande och modernt kontorshus med en unik industrikänsla

Trikåfabriken på Virkesvägen 2 är en unik industrifastighet som nu byggs om till ett levande, modernt och miljömässigt hållbart kontorshus, där den unika industrikänslan inte bara behålls utan även utvecklas. Kontorsplanen är öppna vilket ger maximal flexibilitet att organisera enligt hyresgästernas önskemål. I bottenvåningen placeras service som skapar ett levande gaturum. På taket byggs en 338 kvm stor terrass med en panoramautsikt mot Hammarby Sjöstad och Södermalm. 

Naturvårdsverket första hyresgäst

Naturvårdsverket har tecknat ett grönt hyresavtal om 7 700 kvm, cirka hälften av den uthyrningsbara kontorsytan. Flytten planeras till våren 2019.  
Läs pressmeddelande.  

Miljöklassad byggnad

Trikåfabriken projekteras för att uppfylla kraven för miljöklassningssystemet BREEAM-SE, nivå Very Good.

Systemet täcker hela byggprocessen, allt från byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning, avfallshantering till påverkan på närmiljön och byggnadens läge i förhållande till allmänna kommunikationsmedel.

Fastighetsinformation

Inflytt 2019
Byggår 2017-2019
Lokalarea (LOA) cirka 16 000 kvm
Entreprenör Arcona
Arkitekt Tengboms Arkitekter