Klimatpåverkan från produktionen av byggmaterial är hög. En av de viktigaste pusselbitarna i vårt arbete att minska klimatutsläppen och bidra till ett mer hållbart samhälle är därför att fokusera mer på cirkulärt byggande så som återbruk och medvetna materialval.
Ett av våra högt ställda hållbarhetsmål är att halvera vårt CO2-avtryck till 2030 och vi arbetar systematiskt för att uppnå detta. För att skala upp arbetet med återbruk har vi:
- upprättat en återbruksstrategi,
- startat ett lager för återbruksmaterial, vår Återbrukshubb, och
- antagit ett återbruksmål som innebär att alla våra ombyggnadsprojekt ska uppfylla ett cirkularitetsindex på minst 20 procent*.
*Målet innebär att minst 20 procent av det byggmaterial som tillförs ett projekt ska vara antingen återbrukat material, material med återvunnet och/eller förnyelsebart innehåll.
Bygga för framtiden
Ett exempel på att bygga för framtiden är att fokusera på arkitektonisk kvalitet som står sig över tid. Att skapa miljöer som kan förändras över tid med hjälp av flexibla lösningar som effektiviserar ombyggnation, underlättar samutnyttjande och möjliggör olika användningsområden. Det handlar också om att skapa framtida förutsättningar för cirkulära materialflöden i alla våra projekt. Det gör vi genom att välja material med lång livslängd som går att reparera och demontera och som lämpar sig för återbruk eller materialåtervinning.