Populära sökningar

Värdeskapande certifieringar

En del i vårt medvetna och strukturerade arbete med hållbarhetsfrågor är hållbarhetscertifieringen av våra fastigheter för att minska miljö- och hälsorisker. Vi är ständigt på tårna för att bibehålla en hög certifieringsnivå på våra fastigheter. Det gynnar både oss, våra långivare och övriga intressenter. Dessutom har det långsiktiga hållbarhetsarbetet positiva effekter på människorna, platsen, staden och hanteringen av de globala klimatutmaningarna.

Vi arbetar ständigt med att möta krav och förväntningar från kunder och andra intressenter. Under flera år har kraven på hållbara och certifierade byggnader ökat. Miljöcertifieringen av våra fastigheter är ett område som vi har arbetat med under lång tid där vi har en hög ambitionsnivå. Vi miljöcertifierar alla förvaltningsfastigheter enligt BREEAM In-Use med ambitionen nivå Very good och nybyggnadsprojekt enligt BREEAM-SE med målsättningen att nå nivå Excellent.

BREEAM är ett internationellt system där certifieringen görs av en extern part. BREEAM tar även hänsyn till förhållanden utanför byggnaden vilket vi ser som en fördel. Vi tar alltid ett större ansvar än fastighetsgränsen och då vill vi veta att även dessa insatser görs på ett klimatsmart sätt.

Ökade krav och förväntningar

Kommuner som tilldelar oss markanvisningar och finansiärer som påverkar våra ekonomiska förutsättningar är avgörande för vår verksamhet. I dessa grupper ökar också både krav och förväntningar på hållbarhet. Den pågående utvecklingen av EU:s taxonomi för hållbara aktiviteter är ett av flera exempel på riktlinjer som bidrar till att det ställs ökade krav på vårt hållbarhetsarbete. EU-taxonomin innebär att vi måste höja våra ambitioner för att leva upp till våra finansiärers förväntningar och få tillgång till grön finansiering som bland annat bygger på certifierade fastigheter.

En trygghet för våra hyresgäster

Med dagens fokus att minska uppvärmningen av vår planet och viljan att bidra till FN:s klimatmål anser allt fler kunder att en miljöcertifierad arbetsplats är en hygienfaktor. Att vara en miljömedveten och proaktiv arbetsgivare blir allt viktigare i employer branding syfte och vi välkomnar den utvecklingen.

En hälsosam och hållbar arbetsmiljö handlar om mer än den fysiska omgivningen med belysning, ljudnivåer, ventilation och inredning. De psykosociala faktorerna är minst lika viktiga för medarbetarnas välmående, för att de ska prestera väl och inte minst vilja komma tillbaka till kontoret. Vårt bidrag handlar framför allt om att underlätta för våra kunder att göra rätt. Det kan vara sådant som att placera attraktiva trapphus centralt för att på så sätt uppmuntra till att ta trapporna i stället för hissen, men också om att erbjuda kringtjänster, möjlighet till träning och kultur i eller kring våra fastigheter. Ett annat exempel är vårt arbete tillsammans med kunderna för att utveckla hälsocertifierade arbetsplatser. Det är ett strategiskt initiativ med avsikt att förbereda fastigheterna inför kunders önskemål om hälsocertifiering. Vi använder oss av certifieringen Fitwel. SEBs kontor i Arenastaden liksom vårt eget huvudkontor i Solna är två exempel på fastigheter som är Fitwel-certifierade.

Kvarter 1 - årets BREEAM-byggnad 2023!

Vår fastighet, Kvarter 1 i Haga Norra, har vunnit utmärkelsen BREEAM-byggnad 2023 - ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet. 

Läs mer

Våra miljöcertifieringar för kvalitetssäkring

BREEAM

BREEAM är ett miljöcertifieringssystem från Storbritannien, som har funnits sedan 1990. Det är det mest spridda av de internationella systemen i Europa och har använts i över 500 000 byggnader över hela världen. Systemet omfattar projektledning, byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning, avfallshantering samt markanvändning och påverkan på närmiljön. BREEAM-SE har tagits fram för att kunna certifiera nybyggnationer enligt svenska regler och BREEAM In-Use används för befintliga byggnader. Sedan 2013 hanterar Sweden Green Building Council (SGBC) den svenska versionen, BREEAM-SE.

Läs mer om BREEAM

Citylab

Citylab är ett vägledande forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling organiserat av Sweden Green Building Council (SGBC). Åtaganden och effektmål är fastställda av SGBC, medan projektmål och åtgärder är specifika för de enskilda projekten. För ett certifierat hållbarhetsarbete ska även ett antal certifieringskrav uppfyllas.

Läs mer om Citylab

Fitwel

Det internationella certifieringssystemet Fitwel skiljer sig från andra certifieringssystem genom att fokusera på människans välmående i byggnaden. Certifieringen syftar till att öka social hållbarhet och jämställdhet, välbefinnande, fysisk aktivitet och säkerhet samt reducera sjukdom och sjukfrånvaro. Systemet är designat för att kunna appliceras på alla byggnader oavsett budget, byggnadens storlek eller ålder.

Läs mer om Fitwel

Svanenmärkning

Svanen är ett miljöcertifieringssystem för nybyggnation av flerbostadshus, småhus, förskolor och äldreboenden. Att en byggnad är Svanen-certifierad innebär att den har en låg energianvändning, god innemiljö, hållbara materialval, inga farliga kemikalier och att byggprocessen har en minimerad miljöpåverkan. I jämförelse med övriga certifieringssystem som idag finns på marknaden sticker Svanen ut hakan när det gäller krav på innehåll och material.

Läs mer om Svanenmärkning
Ändrad 8 augusti 2024

Läs mer

BREEAM-byggnad 2023

Vår fastighet, Kvarter 1 i Haga Norra, har vunnit utmärkelsen BREEAM Byggnad 2023! Ett pris som hyllar fastigheter som inspirerar och leder vägen inom hållbarhet.

Läs mer

Bedömning och ranking

Klicka för att läsa ett axplock av de mätningar och bedömningar som finns om oss som bolag.

Läs mer

Förenlighet med EU-taxonomin

Som fastighetsbolag redovisar vi i vilken utsträckning verksamheten är miljömässigt hållbar enligt EU-taxonomin.

Läs mer

Finansiering

Fabege strävar efter en jämnvikt mellan olika finansieringsformer på såväl kapital- som bankmarknaden och långsiktiga relationer med de stora finansiärerna.

Läs mer

CERO - resvaneundersökning

För att kunna utveckla det hållbara resandet till och från Arenastaden har vi nu jobbat många år efter en metodik som heter CERO.

Läs mer