Varje rum har sin karaktär
Hotellet låg från början vid Brunkebergs torg och invigdes 1 juli 1866. När familjen Östlundh förvärvade Hotel Kung Carl 1977 fanns det 46 stora rum. Idag har de delat upp rummen och har dessutom verksamhet även i de två översta våningarna i fastigheten. Det har ökat antalet rum till 143 och alla har sin speciella karaktär.
- Min syster inreder alla rum i olika stil, berättar Therese Hammar som är vd på Hotel Kung Carl och driver det tillsammans med sina syskon.
Rummen på hotellet renoveras regelbundet, ungefär 10 procent om året. De följer olika inredningstrender och skapar olika upplevelser för gästerna. Vissa går i randigt, andra i blommigt, några är klassiska och en del är utmanade i sin stil.
- Det här rummet har fotats av Sköna Hem, berättar Therese och visar ett nyrenoverat rum.
Rummet är romantiskt, det finns inga väggar till badrummet och ena hörnet pryds av en stor kakelugn. Det passar inte alla men Therese menar att tanken är att alla typer av gäster ska hitta en stil de trivs i.
Omfattande renovering till tidsenligt skick
Fabege äger fastigheten som huserar Hotel Kung Carl sedan 2006. Det var de som ansvarade för renoveringen av fastighetens fasad.
- Vi hade först tänkt oss en enklare uppfräschning men fasaden var i sådant skick att vi fick byta hela putsen. Även alla ornament och utsmyckningar som pryder fasaden fick bytas ut, berättar Oskar Sköld som är marknadsområdeschef på Fabege.
Fastigheten har idag ett mer tidsenligt uttryck från tiden det byggdes. Arkitekten Åke Svedmyr var den som valde kulörschema. Han har lång erfarenhet av att återskapa gamla fastigheters ursprungliga utseende. Även om man inte vet vilken som var originalfärgen kan man göra tidsenliga färgval. Den nya ljusgula putsen framhäver detaljerna och stensockeln.
- Det är svårt att välja fasadfärg. Därför är det viktigt att låta ett proffs välja så att det passar in i stadsbilden, säger Oskar Sköld.
Historien kring inredningarna genom åren
Hotellets entré har också gjorts om och en ny reception välkomnar gästerna när de kommer in. Även invärtes har man satsat på att få en klassisk och tidsenlig känsla med stengolv och träpaneler. I lobbyn har man också placerat den nya baren.
- Vi ville skapa en känsla av ett vardagsrum. Här kan man ta en god drink och samtala i en härlig miljö, säger Therese Hammar.
Som pricken över i:t kommer en bok om Hotel Kung Carl ut i maj. Där berättar bland andra Edward Blom om Stockholms hotellhistoria och sin egen koppling till Hotel Kung Carl. Boken kommer också fokusera på inredningstrenderna på hotellet genom åren.