– Byggnaden blir tongivande för populära Råsunda, eftersom den står framför två nya bostadskvarter som också byggs på området. Den har ett väldigt strategiskt läge vid Frösundaleden och Solnavägen, och syr ihop Råsunda med Solna centrum, säger han.
Blänk ger djup i fasaden
No1 Råsunda har ett ganska komplext utseende och är i flera olika nivåer – den högsta delen har 14 våningar och den lägre 11. Byggnaden känns ändå sammanhållen tack vare de kraftiga horisontella linjerna och de vertikala fönstren som går igen i hela fasaden.
– Vi har jobbat med stora fönster ända ner till golv. Det ger fina kvaliteter inomhus och en glashuskaraktär åt huset. Det finns även utanpåliggande glaspilastrar. När det blänker i glasen får fasaden ett djup och byggnaden får olika karaktär beroende på väder. De matta mörkgrå bjälklagsmarkeringarna kontrasterar mot glasen, säger Erik.
Den högsta delen ligger i korsningen Frösundaleden-Solnaleden, vilket också blir huvudentrén. I andra änden, vid Garvis Carlssons gata, har konstruktionen en dramatisk spets. Här skapar Fabege en torgmiljö i samarbete med Solna stad, som ska bli en mötesplats för resenärer från tunnelbana och tvärbana och kontorsarbetande i området.
– Service, restauranger och butiker kommer också att tillkomma och ge ett stadsliv, säger Erik.
Flexibilitet viktigt för Telenor
Telenor har varit involverade från start, och arkitekterna har gjort justeringar i planlösningen efter företagets önskemål. För Telenor är det viktigt med ett flexibelt och öppet kontor vilket bland annat lett till att man placerat trapphusen mot norrfasaden i stället för mitt i byggnaden som det var tänkt från början.
– Resultatet är ett stiligt hus som både passar Telenor och är representativt för Solna, säger Erik.
No1 Råsunda är miljöcertifierat enligt ”BREEAM very good” vilket innebär att huset tydligt bidrar till en bättre miljö. På taket kommer det att anläggas solceller och sedumtak för grönska. Arkitekterna har bland annat tagit hänsyn till energiberäkningar i utformningen av kontoret.
– Fabege håller en hög miljöprofil och är ambitiösa och det är roligt att jobba på det sättet, säger Erik.
Trendigt inom kontor och arkitektur enligt Erik Hovlin:
- Djupa hus för större ytor och mer flexibilitet. Utmaningen är att få in tillräckligt med dagsljus, något man kan lösa med till exempel hög takhöjd och ljusgårdar.
- Aktivitetsbaserat, men med förnuft. I dag tar företag utgångspunkt i det arbete som ska utföras, och bestämmer hur medarbetarna ska sitta utifrån det.
- Trä i stommar som ett snabbare, lättare och mer miljövänligt alternativ till stål och betong.
- Flexibelt byggande – kontoret ska gå att förändra över tid, om man till exempel behöver flytta arbetsplatser, sätta upp väggar med mera.