Vi svenskar är ett av världens mest stillasittande folk. Det får konsekvenser för vår hälsa. Men ny forskning visar att även små inslag av aktivitet i vardagen gör stor skillnad.
Tunnelbana till jobbet, långa möten och frestelser i form av fikabröd och godisskålar. Känns det bekant? Dagens arbetsliv riskerar att göra oss sjuka, men med små förändringar finns stora vinster att göra.
– Det finns en väldigt stark koppling mellan stillasittande och livsstilsrelaterade sjukdomar. I Sverige är vi bland dem som sitter mest i världen. Det beror bland annat på att digitaliseringen kommit långt och att män och kvinnor jobbar lika mycket. Man sitter inte bara på jobbet utan ofta också på väg till jobbet. Stillasittandet ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdom, diabetes och vissa cancerformer, säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention på Karolinska Institutet i Stockholm.
Men små förändringar i vardagen kan få stor positiv effekt på hälsa och välbefinnande, både fysisk och psykisk.
– De positiva effekterna av fysisk aktivitet har varit kända i många år. På senare tid har ny kunskap kommit som ökat förståelsen för den omedelbara effekten av att röra på sig. Varje gång man rör sig ökar blodcirkulationen och musklerna producerar proteiner. Många av proteinerna som bildas påverkar vår inlärningsförmåga, sinnesstämning och fungerar uppiggande, fortsätter hon.