Fabeges välkända byggnad i Marieberg värms och kyls med toppmodern geoenergilagring motsvarande en volym av 1,3 Globen. Under sommaren pumpas 38-gradigt vatten ned i berget som värms upp. När kallare dagar kommer så hämtas värmen upp igen.
Tidningshuset, eller av många Stockholmare mer känd som DN-skrapan, har den unika egenskapen att mängden kyla som används på sommaren motsvarar den mängd fjärrvärme som behövs på vintern. Just detta förhållande gör att lagring av värme under sommaren för att sedan använda under vintern är en attraktiv lösning. I Marieberg har Fabege borrat hela 85 borrhål som är 300 meter djupa. Totalt finns 2,5 mil slang med varm vätska under huset.
- Investeringen har inneburit att vi inte längre behöver köpa någon kyla och att mängden köpt fjärrvärme har minskat med 75 procent tack vare energin i berget, berättar Alexander Carlsson som är driftledare på Fabege.
Den totala besparingen är cirka 2000 MWh per år, vilket motsvarar uppvärmningen av nära 300 villor. Dessutom ökar värdet på fastigheten då uppvärmningskostnaden går ner.
Fabege har som ambition att vara branschledande inom energieffektivisering och hållbara kontorsfastigheter. Ett av många hållbarhetsmål är att sänka energiförbrukningen ytterligare 20 procent och att den totala energianvändningen senast 2020 ska ligga 50 procent lägre än rikssnittet för lokaler 2014. Fabege använder 100 procent förnybar el i sina fastigheter, alla fastighetstekniker kör elbilar och totalt har koldioxidförbrukningen minskat med 96 procent de senaste 15 åren.
Fabege AB (publ)