Populära sökningar

Vår historia

Namnet Fabege härstammar från 1969 när bolaget Fastighets AB Birger Gustavsson (Fabege) bildas av Birger Gustavsson (1916-1991).

Vi är ett svenskt bolag med ett svenskklingande namn. Tänk på fastigheter och Birger Gustavsson så blir det rätt. Namnet uttalas precis som det stavas, med svenskt uttal av varje bokstav och G:et är hårt. 

Historien om Birger Gustavsson

– en byggmästare som också satsade på spekulation

Birger Gustavsson föddes 1916 som son till en byggmästare. En yrkesbana som han senare kom att välja själv. Redan 1937 startade han en firma som började bygga villor i Stockholmsområdet. 1969 bildades Fastighets AB Birger Gustavsson (Fabege) för att ta hand om fastighetsbeståndet som till en början bara var hyresfastigheter och höll på med byggverksamhet.

På 1970-talet kom firman att växa rejält. De deltog med nybyggen på Norrmalm efter alla rivningar i området. Fastigheter med både lägenheter och kontorsytor. På 1980-talet såldes en stor del av bolagets bostadsfastigheter och en del byttes mot kontorsfastigheter. Värdet av fastighetsinnehavet kom att stiga enormt under 1970- och 1980-talets fastighetsbubbla och det utnyttjade bolaget genom att starta finansrörelse och genom att låna upp pengar från bankerna. Detta kapital satsades i andra företag och Birger Gustavsson byggde upp en position som en mindre, men betydande finansgrupp i Sverige. På 1980-talet abonnerade Gustavsson på topplaceringar i listor över Sveriges rikaste.

Fastighetskraschen 1990, som ledde till att banker och finansrörelser också fick problem drabbade Fabege mycket hårt. Speciellt slog fastighetsbubblans kollaps mot dotterbolaget Fabege Finans, vars verksamhet gradvis avvecklades under 1990-talet. Bolaget rekonstruerades av SEB, Handelsbanken och Securum under 1993. Slutligen såldes hela Fabege till Näckebro år 1997 och bolaget upphörde att existera. Näckebro blev sen del av fastighetsbolaget Drott som bytte namn till Fabege och sen sålde av Bostads AB Drott. Ett bolag som sen köptes av Stena Fastigheter. Resterande bolag med namnet Fabege köptes sen och ägs av familjen Paulsson.

Ändrad 16 april 2024

Läs även

Nyheter

Välkommen till vårt bibliotek av nyheter! Här samlar vi alla de nyheter som vi sprider i våra sociala kanaler och i nyhetsbreven till våra kunder. Trevlig läsning!

Läs mer